Završen jubilarni Kanski filmski festival, “The Square” osvojio Zlatnu palmu

Zavesa se spustila na jubilarni, 70. po redu, Međunarodni filmski festival u Kanu.
Zlatna palma otišla je ostvarenju “The Square”, reditelja Rubena Ostlunda, priči o švedskoj umetnosti, trgovini, politici i nacionalnom identitetu. U ovoj satiričnoj priči glavne uloge igraju Kles Bang i Elizabet Mos.


Ostale nagrade u glavnim kategorijama pripale ostvarenjima koja su, u neku ruku i bila favoriti ove godine.
Žirijem u sastavu: Maren Ade, Džesika Čestejn, Fan Bingning, Agnes Žaui, Park Čan-Vuk, Vil Smit, Paolo Sorentino, Gabriel Jared, predsedavao je španski reditelj Pedro Almodovar, a za Zlatnu palmu nadmetalo se sledećih 19 filmova:

“120 Battements Par Minute” – Robin Campillo
“In The Fade” – Fejt Akin
“The Day After” – Hong Sangsu
“Good Time” – Beni Safdi, Džoš Safdi
“Happy End” – Mihael Haneke
“Radiance” – Naomi Kavase
“Jupiter’s Moon” – Kornel Mundruczo
“A Gentle Creature” – Sergej Loznitsa
“The Square” – Ruben Ostlund
“Wonderstruck” – Tod Hejns
“You Were Never Here” – Lin Remzi
“L’Amant Double” – Fransoa Ozon
“Redoubtable” – Mišel Hazanavicius
“Loveless” – Andrej Zvjagintsev
“Okja” – Bong Jun Ho
“Rodin” – Žak Doilon
“The Beguiled” – Sofia Kopola
“The Killing of a Sacred Deer” – Jorgos Lantimos
“The Meyerowitz Stories” – Noa Baumbah


Sofija Kopola postala je druga žena koja je osvojila nagradu u kategoriji najbolje režije. Ona je priznanje dobila za ostvarenje “The Beguiled”, rimejk filma iz 1971. godine u kojem su glavne uloge igrali Klint Istvud, Džeraldin Pejdž i Don Sigel.
U savremenoj obradi priče o ranjeniku iz građanskog rata koji nalazi utočište u ženskom prihvatilištu, glavne uloge pripale su Kolinu Farelu, Nikol Kidmen, Kirsten Danst i Eli Fening.


Kolin Farel i Nikol Kidmen ove godine igraju u još jednom ostvarenju koje je dobilo priznanje u Kanu.
To je “The Killing of a Sacred Deer” grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa, sa kojim je Farel već sarađivao, u filmu “Lobster”. Njihovo najnovije ostvarenje nagrađeno je ove godine za najbolji scenario u Kanu, a i Nikol Kidmen, glavna glumica u ostvarenju “The Killing of a Sacred Deer” počastvovana je specijalnom nagradom.


Što se scenarija tiče, Jorgos Lantimos nije jedini kome je pripalo ovo priznanje. Ista nagrada, na opšte iznenađenje pripala je i ostvarenju Lin Remzi, “You Were Never Really Here”.


Hoakin Finiks najbolji je glumac ovogodišnjeg Kanskog fetivala, za glumu u gore pomenutom ostvarenju, “You Were Never Really Here”, a Dajan Kruger je najbolja glumica koja je nagradu osvojila odličnim performansom u filmu “In the Fade”, Fatiha Akina, nemačkog reditelja turskog porekla.
Interesantna stvar je da je Dajan Kruger prvi put igrala u nemačkom filmu iako je nemačka glumica.


Nagrada žirija otišla je ruskom reditelju Andreju Zvjagintsevu za fim “Loveless”.


Zlatna palma za najbolji kratki film dodeljena je filmu “A Gentle Night”, kineskog reditelja Kiu Jangu, dok je Zlatna kamera koja se dodeljuje najboljem prvom filmu koji se prikazivao na festivalu, bez obzira na selekciju u kojoj se našao, otišla Leonoru Serejlu za ostvarenje “Jeune Femme”.
I srpski film ove godine imao je jedan od najboljih nastupa u Kanu. U okviru bočnog programa ACID TRIP prikazano je sedam srpskih ostvarenja, dok je ostvarenje Aleksandra Petrovića “Skupljači perja” (1967) prikazano u zvaničnom programu Kan klasika.

Sledeće godine očekuje nas nova parada zvezda i premijera u Kanu, a do tada, vreme je da se srede utisci i pripremi novi program za maj 2018.

 

Ostavite komentar

%d bloggers like this: