Zašto je propao najveći španski filmski studio?

Ciudad de la Luz, u prevodu – Grad svetlosti, došao je do neslavnog kraja, iako je predstavljao poslednju reč tehnike i ponos španske regionalne investicije.

Smešten pokraj lučkog grada Alikantea, Grad svetlosti bio je mesto gde su snimljeni filmovi poput cunami drame “The Impossible” i avanturističkog strip filma “Asterix and Obelix at the Olympic Games”. Zbog svoje lokacije, ovo mesto obezbeđuje sunčane dane i lepo vreme skoro preko cele godine, a ogromna površina studija sa najsavremenijim setovima za snimanje, vrhunskom filmskom tehnologijom, ogromnim osvetljenjem i prirodnim horizontom iza studija bilo je idealno mesto za pravljenje svakojakih filmova.

Kako je onda uspeo da propadne?

Država je ovom studiju obezbeđivala velike subvencije, što je upalo u oko evropskim vlastima, koje su ga proglasile za nelojalnu konkurenciju ostalim evropskim studijima.

2014. godine Evropska unija došla je do podataka da je u studio putem subvencija uloženo preko 300 miliona dolara i naložila da se novac vrati preko prodaje nekretnina.

Prošle godine pokušana je prodaja ovog velikog filmskog kompleksa, ali nije bilo zainteresovanih kupaca po ceni koju je odrerdila država. Jedina kompanija koja se pojavila sa ponudom, bila je Cine Space N, koju španski mediji povezuju sa svetski poznatim rediteljem Frensisom Fordom Kopolom.

Međutim, njihova ponuda bila je daleko manja od minimalne cene potrebne da bi se izvršila bilo kakva transakcija.

Ove nedelje, regionalna vlast Valensije, proglasila je da će filmski kompleks, kojeg je svojevremeno Ridli Skot opisao kao “najbolji filmski prostor na svetu”, biti podvrgnut likvidaciji, s obzirom da država misli kako je ovo bolje rešenje od prodaje u bescenje.

Vrednost ove površine i opreme koja se nalazi u njoj, procenjena je na 500 miliona evra.

“Ako su mislili da će ovo dobiti za jedan euro, boriću se do smrti da to ne bude tako”, rekao je Migel Mazon, predsednik ovog kompelksa, za španske medije. “Jasno je da ćemo morati da likvidiramo kompaniju”, dodao je on, podržavši mišljenje vlade da je to najbolje rešenje za Grad svetlosti.

Ostavite komentar

%d bloggers like this: