Vuk Ršumović: Navikavam se na ideju da sam reditelj

Izvor: Tanjug

BEOGRAD – Reditelj i scenarista višestruko nagrađivanog debitantskog filma “Ničije dete” Vuk Ršumović izjavio je danas da mu je posebno značajno priznanje koje je dobio za najbolju režiju na 9. Međunarodnom filmskom festivalu Andreja Tarkovskog “Zerkalo” u Rusiji.

“Velika mi je čast da je neko učitao u moj film vezu sa delom Tarkovskog. “Zerkalo” je najdraže mesto gde možete dobiti nagradu za režiju, mada ja sebe i dalje doživljavam kao scenaristu, ali posle svih priznanja polako se navikavam na tu ideju”, rekao je on u Filmskom centru Srbije, gde mu je Miroljub Vučković uručio nagradu – umetnički rad koji je doneo iz Rusije.

Ršumović je objasnio da je njegov film prikazan 9. juna na otvaranju festivala u ruskim gradovima Ples i Ivanovo (rodnom kraju Tarkovskog) i da je on tada bio gost, pa nije mogao da dođe ponovo i na zatvaranje da lično primi nagradu.

Vučković je neposredno nakon toga bio na festivalu u Moskvi (gde je sa uspehom prikazan još jedan srpski fikm – “Enklava”), a umetnički direktor “Zerkala” Andrej Plahov, koji je i jedan od progamera festivala u Moskvi zamolio ga je da ponese nagradu.

Ršumović je istakao da mu je boravak na “Zerkalu” doneo posebno iskustvo.

“Prvi put sam bio u Rusiji. Taj kraj i Volga su fascinantnii. Poseban je i festival jer tamo nisu oni filmovi koji se obično prepliću na festivalima po svetu u selekcijama debitanata, nego je izbor specifičan, traže se autori koji nastavljaju put koji je trasirao Tarkovski”, rekao je on.

Ceo tekst pročitajte ovde

 

%d bloggers like this: