Uspešna premijera filma Brat Dejan u Lokarnu

Pred punom dvoranom Auditorium FEVI na Filmskom festivalu u Lokarnu održana je svetska premijera rusko-srpskog filma „Brat Dejan“ u produkciji Miše Mogorovića i režiji Bakura Bakuradzea.

Foto: Art & Popcorn

Foto: Art & Popcorn

Premijeri su prisustvovali proslavljeni ruski reditelj gruzijskog porekla Bakur Bakuradze, naš čuveni glumac Marko Nikolić, koji glumi glavnu ulogu, producentkinja Julia Mishkinene i izvršni producent Miša Mogorović. Projekciju je najavio umetnički direktor festivala Carlo Chatrian. Ekipa filma se nakon grmoglasnog aplauza po završetku projekcije zadržala više od sat vremena u dinamičnom razgovoru sa radoznalom publikom.

„Brat Dejan“ je prikazan u okviru Glavnog takmičarskog programa Filmskog festivala u Lokarnu, koji se održava od 5. do 15. avgusta. Prva reprizna projekcija održana je juče ujutru, a film će biti prikazan i danas, 8. avgusta. Film se takmiči za glavnu nagradu festivala, Zlatnog Leoparda.

Foto: Art & Popcorn

Foto: Art & Popcorn

Glavnu ulogu u filmu „Brat Dejan“ igra legenda naše kinematografije Marko Nikolić. Film je u celini snimljen u Srbiji na srpskom jeziku, na lokacijama u Valjevu, Goču, Prijepolju, Pančevu, Fruškoj Gori, Titelu i Beogradu.

Film prati poslednjih dvanaest meseci u životu Dejana Stanića, bivšeg generala u balkanskim ratovima. Poslednjih deset godina, on je prisiljen da se krije od pravde, posebno od Međunarodnog suda pravde za zločine u bivšoj Jugoslaviju u Hagu, zbog raznih optužbi u vezi sa njegovom vojnom službom. Konačno nalazi sklonište kod Slavka, starca koji živi u izolovanom planinskom selu. Pateći od potpune otuđenosti, Dejan ne samo da treba da se suoči sa novim okruženjem i novom realnošću, već neće moći da izbegne ni svoju prošlost.

Foto: Art & Popcorn

Foto: Art & Popcorn

Film je većinski finansiran sredstvima Ruske Federacije, a sufinansiran je sredstvima Filmskog centra Srbije. Srpski koproducent je Pilon Media, a izvršni producent kompanija Art & Popcorn.

%d bloggers like this: