Uskoro premijerna prikazivanja novog filma Mladena Kovačevića

Izvor: FCS


U bliskoj budućnosti naš očekuju premijerna prikazivanja još jednog srpskog dugometražnog dokumentarnog filma.

U pitanju je ostvarenje „4 godine u 10 minuta“, novom filmu Mladena Kovačevića, autora zapaženih i nagrađivanih dokumentaraca „Anplagd“ i „Zid smrti, i tako to“.

Nastanak ovog novog Kovačevićevog filma podržao je Filmski centar Srbije, u kategoriji eksperimentalnog filma.

Na kasetama koje su seadmnaest godina skupljale prašinu, otkriva se zagonetni filmski materijal. Uz citate iz dnevnika protagoniste koji je iza kamere, sklapa se intimna slika jednog nesvakidašnjeg doživljaja. Od mističnosti vanzemaljskih pejsaža, nedokučivih likova i situacija, preko suspensa pomeranja granica, do komičnosti egzistencijalističkog apsurda, jedan čovek beležio je svoj put u večnu slavu, i nazad – u banalnost svakodnevice.

4 godine u 10 minuta je eksperimentalni arhivski dokumentarac o prvom osvajanju Mont Everesta od strane jednog Srbina, Dragana Jaćimovića, čiji su dnevnički zapisi i video arhiva tokom ekspedicije korišćeni kao građa za film.

Scenarista i reditelj je Mladen Kovačević.

Film je montirala Jelena Maksimović, a dizajner zvuka je Jakov Munižaba.

Producentkinja je Iva Plemić Divjak.

Film je nastao u okviru kuće Horopter Film Production, uz podršku Filmskog centra Srbije.

Film traje 63 minuta, svetsku premijeru će imati već 17. aprila na festivalu Visions du Reel, u Nionu, u okviru tamošnje takmičarske selekciije Burning Light, dok je severnoamerička premijera dogovorena za sam početak maja u takmičarskom delu programa festivala Hot Docs, kanadskom međunarodnom festivalu dokumentarnog filma.

Posetite Fejsbuk stranicu ovog ostvarenja.

Ostavite komentar

%d bloggers like this: