Umro Kristofer Li

Kristofer Li, čuveni britanski glumac, starijoj generaciji poznat kao Grof Drakula, a mlađoj kao čarobnjak Saruman iz Trilogije “The Lord Of The Rings” umro je, kako saznaju mediji, 7 juna u svojoj 93. godini u bolnici u Londonu u koju je bio primljen zbog respiratornih i srčanih problema. Kako saznaje The Guardian, njegova supruga Gite Kroenke odlučila je da objavi vest nekoliko dana kasnije kako bi prvo stigla da obavesti članove porodice.

Sa preko 275 filmskih uloga spada u jedne od najangažovanijih glumaca u filmskoj istoriji. U mlađe vreme, sam je izvodio kaskaderske scene, uglavnom scene mačevanja i ostalih borbi. Jedini je član glumačke ekipe “The Lord of the Rings” koji je imao prilike da upozna autora Dž.R.R. Tolkina, rođenog 1892. Sa svojim markantnim izgledom i dubokim glasom igrao je poludele kraljeve, vampire, poremećene naučnike i profesore, uglavnom negativne likove. Tokom jednog intervjua za Londonski “The Guardian”, 2003. godine, Li je izjavio da je fasciniran okultnim i prirodom zla. Posedovao je biblioteku od 12.000 knjiga o okultnom.

Počevši sa ostvarenjima “The Curse of Frankenstein” (1957) i “Horror of Dracula” (1958), Li je pomogao kompaniji Hammer Films da vrati horor žanr u život. 10 puta je igrao Princa tame, ali nije želeo da ga ljudi vide kao horor legendu.

Dobio je titulu viteza 2009. godine, a 2012. je u jednom intervjuu izjavio “Ova poslednja dekada bila je najneobičnija dekada mog života”. I pored tako impresivnog glumačkog staža nikada nije bio nominovan za nagradu Oskar.

“ ‘Dobri ljudi’…biti konstantno plemenit može postati prilično neinteresantno”, rekao je jednom prilikom. “Postoji tamna strana u svima nama. A kod nas ‘loših ljudi’, loša strana dominira. Mislim da postoji velika tuga kod negativaca, pokušao sam to da predstavim. Ne možemo da prestanemo da radimo to što radimo”.

Iza njega ostaju žena i ćerka.

%d bloggers like this: