U utorak počinje 8. Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom – Bosifest

Osmo izdanje Bosifesta biće svečano otvoreno u utorak, 10. oktobra, u sali “Amfiteatar” beogradskog Sava centra u 18 časova, a tom prilikom prisutnoj publici obratiće se direktor Festivala Darko Ivić, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, v.d. pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja – Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom – Biljana Barošević, član gradskog Veća Dragomir Petronijević, kao i predstavnici Skupštine Beograda i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Otvaranju će prisustvovati i gosti festivala: Nino Doliasvili iz Gruzije  – film “Poslušaj tišinu”, Anastazja Dabrowska iz Poljske – autorka filma „Danijel“, Anna Bedynska iz Holandije – autorka filma „U drugom svetu“ i Mirjana Isakov – koautorka filma „Kada bih mogla da biram“.
Odmah nakon svečanog otvaranja, biće prikazan fenomenalni dugometražni dokumentarac “Normalni autistični film” u kojem nas češki dokumentarista Miroslav Janek jedinstvenom autorskom vizijom izaziva da jednom zasvagda prestanemo da doživljavamo autizam kao medicinsku dijagnozu i da pokušamo da je shvatimo kao fascinantan način razmišljanja, koji je često teško dešifrovati.
Tokom trajanja Bosifesta, od 10. do 12. oktobra, publika će imati priliku da pogleda ukupno 18 filmova po izboru selektora Gorana Radovanovića, 10 u takmičarskom i 8 u revijalnom delu programa. Svi filmovi biće premijerno prikazani u Srbiji, a prvog festivalskog dana od 20 časova očekuje nas i svetska pretpremijera odličnog izraelskog dokumentarca “Moj brat heroj” (r: Yonatan Nir, Enosh Cassel), koji prati grupu mladih ljudi sa Daunovim sindromom na zahtevnom putu kroz indijske Himalaje, u pratnji svojih braća i sestara. Film će biti prikazan u revijalnom delu programa.

Pored „Normalnog autističnog filma”, u okviru takmičarskog programa očekuje nas i dokumentarac “50 X Rio” (Autor: Francesco Mansuti, 36:14 min) o pustolovini jednog specijalnog momka, Aleksa Zanardija, i o njegovom treningu i pripremama za Paraolimpijske igre u Rio de Žaneiru. Sa svojih pedeset godina, Aleks je fizički spremniji od atletičara koji su dosta mlađi od njega. Usput, film pokazuje neverovatne snimke kako scene treninga italijanskog paraolimpijskog nacionalnog tima, svakodnevnog života Aleksa, tako i specijalne momente kada se sastaje i radi sa ključnim ljudima koji mu pomažu da razvije veštinu vožnje tricikla rukama. Tu je zatim film “88 MHz” (Autor: Yana Titova, 39 min) o slepom pozorišnom i radio novinaru, Jordanu Georgievu iz Bugarske, koji vodi kulturni program “Bez maski”, kao i odlični kratkometražni dokumentarac “Drugde” (Autor: Cesare Cicardini, Mauro Melgrati, 18 min) oslobađajuće i intimno putovanje mladića sa Daunovim sindromom u dvadesetim godinama čija je ambicija da pronađe svoje mesto na ovom svetu.

Sigurno ćete uživati i u ruskom filmu “Odlazak na ples” (autor: Maryam Makhieva, 20 min) – dokumentarcu o ljudima koju su povezani sportom – plesom u kolicima.
Dvanaestogodišnja Laura biće naš vodič kroz život sa njenim gluvim roditeljima u filmu “Dva sveta”, a devetogodišnji Luka u ostvarenju “Poslušaj tišinu” podeliće sa nama san da se jednog dana popne na pozornicu i zaigra, jer je to jedini način na koji može da zauzme svoje mesto u velikom svetu. Jedini svet koji on poznaje je državna škola za gluvu decu koju pohađa i u kojoj živi…
U okviru takmičarskog programa biće prikazani i dokumetnarni filmovi “U drugom svetu” o ženi koja dobija vest da je trudna i da nosi dete sa Daunovim sindromom, “Ustani i hodaj” – jedinstveni dokumentarac u kojem Matthieu Firmin, glavni urednik popularnog online magazina Spicee, govori na duhovit i zanimljiv o svojoj borbi protiv paraplegije, kao i “Danijel”, film o dečaku koji provodi odmor u kampu organizovanom za osobe sa Daunovim sindromom.

Žiri ovogodišnjeg Bosifesta radiće u sastavu: Predrag Gaga Antonijević, naš poznati reditelj, Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog filma Palić i dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke i Anica Dobra, jedna od najznačajnijih domaćih glumica. Žiri će dodeliti sledeće nagrade: Gran Prix za najbolji film, nagradu za najbolju režiju, nagradu za najbolji scenario, kao i specijalne nagrade.
Pored već pomenute ekskluzivne svetske pretpremijere filma “Moj brat heroj”  u okviru revijalnog programa biće prikazan i „Andre anti-džin“ – izvanredno putovanje metar i nešto visokog glumca, komičara i invalidskog advokata Andre H. Arruda, zatim ruski kratkometražni dokumentarac „Šampion i balerina“, belgijski „Kompleks kengura“, indijski „Ja sam Džidža“ – priča Džidže Goš, uspešnog i odgovornog vođe i aktivistkinje za prava osoba sa invaliditetom, koja živi sa cerebralnom paralizom, kao i iranski kratkometražni dokumentarni film „Tolo“, priča o  devojci sa invaliditetom koja pokušava da dostigne svoje snove.  Tu je i domaći kratki film „Kada bih mogla da biram“, koji se bavi životnom pričom Marine Obradović, dvadesetčetvorogodišnjakinje iz sela Gložan blizu Novog Sada, koja, kako ona uvek kaže, ne boluje već ima cerebralnu paralizu. Koliko često film može da promeni živote ljudi? Pa irski film „Svetilište“ zaista jeste, jer je doveo do izmene Krivičnog zakona 1993. godine.
Ove godine prateći program čini konferencija “Pokreni  promenu”, koja će se održati drugog i trećeg festivalskog dana pre projekcija filmova (12-15.30h). Na konferenciji će učestvovati stručnjaci koji će održati interaktivna predavanja na teme:• Medijska izveštavanja o osobama sa invaliditetom;• Uticaj medija-filma na kreiranje stava prema osobama sa invaliditetom;• Primena i značaj medija u inkluzivnom obrazovanju;• Kultura, tolerancija, različitost.
Detaljnu programsku satnicu i više informacija o filmovima možete pronaći u okviru kataloga Festivala koji je dostupan za preuzimanje na sledećem linku 

Projekcije svih filmova održaće se u sali “Amfiteatra” Sava Centra. Prateći program biće održan u sali “Amfiteatra“ i u Vip salonu.
Bosifest je jedinstven filmski festival u našoj zemlji, ali i u svetskim okvirima, jer je njegov kompletan program posvećen temama života osoba sa invaliditetom, a filmovi koji se prikazuju relevantna su i zapažena ostvarenja dokumentarnog žanra.

Misija Bosifesta je da ukaže na stvaralački rad i mogućnosti učesnika na javnoj kulturnoj sceni i širenje poruke da bi osobe sa invaliditetom trebalo da imaju ista prava i obaveze kao i drugi građani. Na taj način, ovaj festival daje snažan podsticaj donošenju mera za ravnopravno učešće i integrisanje osoba sa invaliditetom u društvo.
Suštinski pokazatelj da postoji prostor za ovakav festival u Srbiji, jeste upravo veliko interesovanje za učešće u programima Bosifesta. Ovaj festival pridružuje se svetskim festivalima, koji se duži niz godina bave filmovima o osobama sa invaliditetom, kao i filmovima čiji su autori osobe sa invaliditetom. Mreža tih festivala pruža autorima izlazak na svetsko tržište, ali i mogućnost da predstave nove, inovativne filmove koji se bave tematikom vezanom za život osoba sa invaliditetom.

Ostavite komentar

%d bloggers like this: