Top10 filmskih heroina

Izvor: CinemaBlend

Top 10 najvećih filmskih heroina svih vremena

U filmskoj eri heroja i superheroja, pojavi se povremeno i po neka heroina, tj. žena-heroj. Iako su retke, svojim karakterom, inteligencijom i veštinama, ostaju upečatljive i prepoznatljive. Kao takve, može se reći da su zaslužile svoju Top listu, a svakako su zaslužile i našu pažnju, jer nose u sebi jednu snažnu poruku- Koliko god da ste ranjivi i osećajni, borite se junačkim srcem i moćnim umom.

❿ Hana Heler iz filma “Hanna”

U režiji Džoa Rajta, sa elementima bajke, akcioni triler “Hanna”, donosi nam lik Hane Heler, koju tumači irska glumica Serše Ronan. Hana je prikazana kao 15-godišnja devojčica, koja je odrasla u divljinama Finske uz oca, bivšeg operativca CIA-e, koji je obučio da postane ubica. Nikada nije imala kontakt sa modernom tehnologijom, poseduje smirenost i veoma je oprezna, sve u svemu, rekli bismo mlada osoba neustrašive borbenosti.

❾ Triniti iz filma “The Matrix”

Naučno fantastična trilogija “The Matrix”, napisana i režirana od strane (tada braće) brata i sestre Vačovski, započeta 1999. godine i nastavljena u dva nastavka objavljena 2003. godine, nosi sa sobom lik Triniti koju glumi Keri-En Mos. Triniti je kompjuterski programer i heroina koja vešto barata oružjem, snalazi se u vožnji raznoraznih vozila uključujući i motore, kao i u upravljanju helikopterom. Uspeva da prodre i sruši mnoge sigurnosne kompjuterske sisteme, a mnogi od vas su zapamtili njen takozvani “Double Eagle” borilački potez. Drugim rečima, ona je žena superheroj koja se bori bez obzira da li je naoružana ili ne.

❽ Hit-Girl iz filma “Kick-Ass”

U izvođenju Kloi Grejs Morec, mlade američke glumice i manekenke, stiže nam još jedna heroina po imenu Hit-Girl iz akcione komedije “Kick-Ass”, režisera Metjua Vona, iz 2010.godine. Ova malena jedanaestogodišnja junakinja, biva obučena za borbu od strane njenog oca, bivšeg policajca, kako bi se osvetili šefu mafije i uhvatili ga. Ona voli noževe i uopšte hladno oružje, kao i borbu prsa u prsa. Neustrašiva je u toj meri da samostalno savlađuje i više protivnika. Zainteresovana je za pištolje, kao i za njihove pronalazače. Puna ljubavi prema svom ocu, Hit-Girl je jedna zabavna devojčica, ali i veoma zrela za svoj uzrast.

❼ Lara Kroft iz filma “Lara Croft: Tomb Raider”

Anđelina Džoli u filmu “Lara Croft: Tomb Raider” ostavila je mnoge pod snažnim utiskom tumačeći borbenu Laru Kroft, čiji lik je baziran na istoimenoj junakinji iz franšize Tomb Raider vezanoj za video igre. Ona je lepa i pametna Engleskinja, arheolog, koja je željna avanture, pa stoga istražuje drevna mesta širom sveta među kojima su mnoga uz to i opasna. Govori nekoliko jezika, veoma je spretna i brza s obzirom na atletsku građu i ima prepoznatljivi stil prilagođen pustolovinama. On uključuje skupljenu i upletenu kosu u kiku, uzanu majicu, kratke bermude, duboke i pripijene uz list čizme, pojas sa futrolama i dva pištolja, ranac, kao i rukavice bez prstiju. Iako je lik Lare Kroft postao jednim delom i seks simbol, ona je oličenje snažnog kraktera. Nakon njene pojave porastao je broj ženskih superheroja u filmovima.

❻ Lilu iz filma “The Fifth Element”

U filmu “The Fifth Element”, Luka Besona, imamo junakinju koja je donela osveženje u ženskim akcionim filmovima. Kao vanzemaljska forma, lepotica koja je po malo divlja, ali u isto vreme krhka i osetljiva, Lilu pleni svojom pojavom. Za snažan utisak umnogome je doprinela i sjajna gluma Mile Jovović, koja je ovoj heroini dala svojevrstan pečat. Lilu je u stanju da u nekoliko sekundi odgleda video snimke iz ljudske prošlosti, sva stradanja i patnje i da iz velikog saosećanja prolije suze. Sa druge strane kada su u pitanju akcija i borbene veštine, nema sumnje da će vas ostaviti bez daha. Ono što je izdvaja od drugih ženskih superheroja je njeno tajno oružje koga ni sama nije bila svesna, a to je ljubav.

❺ Alis iz filma “Resident Evil”

Sa filmom “Resident Evil”, nastalog na osnovu istoimene video igre kompanije Capcom, dobili smo jednu od najlegendarnijih ženskih superheroja, Alis. Kao i prethodnu heroinu i nju igra Mila Jovović i to, dok očekujemo premijeru nastavka ove franšize pod nazivom “Resident Evil: The Final Chapter”, po šesti put. Ona se u ovom akcionom hororu bori protiv zombija i drugih čudovišta ne bi li spasla svet, a nadljudsku snagu je dobila pod dejstvom tzv. T-virusa. Jedna od njenih sposobnosti je projekcija telekinetičkih talasa, zbog kojih se izolovala neko vreme od drugih, jer je smatrala da postaje opasna po okolinu. Tokom određenog perioda ostala je bez tih sposobnosti, pa je morala da se osloni na do tada stečene veštine kao obučeni operativac. Alis je prikazana kao požrtvovani vođa i borac, do samog kraja.

❹ Mlada (The Bride) iz filma “Kill Bill”

U nizu neuobičajenih filmova Kventina Tarantina, pojavio se i film “Kill Bill”. Zastrašujuća uloga tzv. Mlade, koja kreće u osvetu zbog izgubljenog deteta, ostavlja nas bez teksta. U tumačenju Ume Turman, Mlada, hladnog pogleda i mirne ruke, preuzima kontrolu nad situacijom i nemilosrdno se sveti grupi plaćenih ubica, čiji je i sama nekada bila član pod nadimkom Crna Mamba. Svojim borilačkim umećem i samurajskim mačem u rukama, Mlada, zauzima visoko mesto na ovoj Top listi.

❸ Fjurioza iz filma “Mad Max: Fury Road”

“Mad Max: Fury Road” je post-apokaliptički akcioni film u režiji Džordža Milera, u kome je glavni ženski lik Imperator Fjuriosa, koju igra Šarliz Teron. Fjurioza je žena vojnik koja se bori za oslobođenje tzv. “The Five Wives”, grupe žena koje su izrabljivane od strane Imortan Džoa, kome su služile kao seksualne robinje i konkubine. Uporna u borbi za opstanak i zauzeta svim srcem da pruži ovim ženama i ostalim građanima utočište, Fjurioza žrtvuje sebe ostavši bez jedne ruke. Iako nije očekivala nikakvu nagradu za svoju borbu, ona biva slavljena od svog naroda.

❷ Sara Konor iz filma ”Terminator 2: Judgement Day”

Linda Hamilton u filmskoj franšizi The Terminator igra lik Sare Konor, koja u nastavku pod nazivom ”Terminator 2: Judgement Day”, dolazi do punog izražaja boreći se da zaštiti svog sina. Zbog naglašenog majčinskog stava i transformacije iz jedne stidljive devojke u prvom delu ove franšize, do ozbiljne ratnice u drugom, lik ove žene superheroja zaslužuje pažnju i divljenje.

❶ Elen Ripli iz filma ”Alien”

Još jedan naučno-fantastični film otkriva nam vodeću heroinu ove Top liste, u pitanju je filmska franšiza “Alien” i lik Elen Ripli, koju tumači Sigurni Viver. Ona je vodeći akcioni ženski superheroj, bez ikakve sumnje, ali se navodi često i na listi najboljih likova u istoriji filma. Snalažljiva i hrabra, Elen se bori protiv veoma opasnih vanzemaljskih bića. Sigurni Viver je ponovila svoju ulogu Elen u tri nastavka ove filmske franšize: ”Aliens“ iz 1986. godine, “Alien 3” iz 1992. godine i “Alien:Resurrection” iz 1997. godine, i bila je nominovana za Oskara za najbolju glumicu za tu ulogu. U svakom slučaju, možemo konstatovati da je lik Elen Ripli postao legendaran.

%d bloggers like this: