Šta nam donosi „Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales“ – utisci

Autor: Tamara Živankić


Najnoviji nastavak slavnog serijala „Pirati sa Kariba“, u našim bioskopima pod nazivom „Salazarova osveta“, predstavlja pravi avanturistički spektakl i u potpunosti ispunjava očekivanja ljubiteljaDiznijeve franšize. U odnosu na slabiji prethodni deou režiji Roba Maršala iz 2011. godine („Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides“), ostvarenje koje su potpisali Joakim Rening i Espen Sandberg, dolazi kao pravo osveženje. Naslanjajući se zapravo na treći deo sage o našim omiljenim piratima, ovaj film dovršava priču o Vilu i Elizabet, čije smo finale priželjkivali. Otuda, srećom, nemamo utisak da se radi o usiljenom nastavku, već o priči koju je bilo potrebno ispričati.


Vrtoglava akcija, uz provereni recept koji uključuje puno humora, nove čudesne priče o moreplovcima, potragu za legendarnim predmetom pomoću misteriozne mape, bežanje sa vešala, ali i jednu novu ljubavnu priču, čini da ovaj film bude baš ono što „Pirati“ jesu – uživanje za celu porodicu.
Valja naglasiti da je vizuelni ugođaj na visokom nivou, odnosno, da se radi o izuzetno lepom filmu u estetskom smislu. O tome dovoljno svedoče upečatljiva scena na ostrvu prekrivenom draguljima, kao i biblijska scena podeljenog mora.

Novi likovi su dobro odabrani i uklopljeni u dosadašnja dešavanja, te ih pratimo i upoznajemo sa velikom znatiželjom. Pre svega, svojom harizmom dominira mladi Henri Tarner kojeg tumači zvezda u usponu, Brenton Tvejts. S druge strane, neke dobro nam poznate likove doživljavamo na dosad neviđeni način. Tako kapetana Barbosu vidimo u jednom drugom svetlu i to posredstvom nove junakinje, naučnice Karine Smit koju igra mlada Kaja Skodelario.

Foto: Disney

Šaljiva pretpostavka, i to ne bez osnova, mogla bi se staviti u kontekstu eventualnog šestog nastavka gde bi nam se predstavio još i potomak Džeka Speroua. No, ovaj urnebesni kapetan ostaje prepoznatljiv i uspeva da nas oduševi uvek svežim vratolomijama i bizarnim replikama. Stara posada ne gubi svoj sjaj, a i izbor glavnog negativca je dosta dobar. Havijer Bardem, kao kapetan Salazar, na početku zaista izaziva gađenje i jezu. No kasnije, čestim ponavljanjem istih, ne mnogo bogatih replika, prelazi u pomalo smešnog junaka, tj. gubi na dočaravanju tako strahotnog zloće što možda i možemo oprostiti filmu iz studija „Dizni“ koji je, ipak, namenjen i deci. Zamerka ide na račun trajanja filma, koji, već prema aktuelnom trendu savremene kinematografije, prelazi dva sata. A to je zaista mnogo, osim ako se ne radi o „Čuvarima galaksije“.

Foto: Disney

Ipak, najnovija piratska avantura neće izneveriti svoje gledaoce i obradovaće ih pojavljivanjem dragih junaka koje dugo nismo imali prilike da vidimo. Zbog svoje sveobuhvatnosti i mogućnosti da se prati na više nivoa, ovaj film pruža jedno posebno iskustvo. Možemo ga posmatrati kao čisto avanturistički film za najmlađe, ljubavnu priču, zaplet na liniji odnosa roditelja i dece, a što je jako važno, likovi su vrlo živopisni, otkriva se njihova motivacija u skladu s kojom postupaju, tako da uspevamo da ih razumemo. Različiti pokretači čovekovog delovanja: osveta, žudnja za bogatstvom, moći, ali i ljubav, želja za saznanjem, žrtvovanje za voljene, prisutni su ovde kao univerzalne i uvek interesantne teme.
Ponekad stvarno prija kada gledate film „za svačiji ukus“ jer on objedinjuje ogroman broj gledalaca u snažnom utisku da se radi o dobrom ostvarenju i lepo je biti deo toga.

Ostavite komentar

%d bloggers like this: