Srpsko-slovački film „Neputovanja“ premijerno na Berlinskom filmskom festivalu

Izvor: FCS


Nadavno smo vas obavestili da je u glavni takmičarski program 68. Berlinskog filmskog festivala uvršten rusko-poljsko-srpski film Dovlatov, u kome glavnu ulogu tumači srpski glumac Milan Marić. Tome danas pridružujemo vest da će u programu „Generacija“ („Generation“) ovog festivala A kategorije biti prikazan i srpsko-slovački film Neputovanja (naslov na engleskom: Untravel), u režiji Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg.
Za program „Generacija“ prijavilo se preko dve hiljade ostvarenja iz čitavog sveta, a odabrano je šezdeset i pet najboljih dugometražnih i kratkometražnih filmova iz trideset i devet zemalja. Odabrani filmovi takmičiće se u dve podselekcije: „Generation Kplus“ i „Generation 14plus“. Neputovanja su uvršena među šesnaest kratkih filmova u selekciji „Generation 14plus“.

Ana Nedeljković i Nikola Majdak mlađi realizovali su svoj novi zajednički projekat u zahtevnoj stop-motion tehnici, sa brižljivo izrađenim figurama od plastelina. Kratki animirani film Neputovanja finansiran je od strane Filmskog centra Srbije, a takođe je podržan od strane Slovačkog filmskog fonda i televizije ZDF Arte. Producent filma je Jelena Mitrović (filmska kuća Baš Čelik), a koproducent je Eva Pa (Bfilm). Dušan Petrović je komponovao muziku, a Milina Trišić montirala film. Za dizajn zvuka bili su zaduženi Vladimir Janković Slonče i Aleksandar Protić. Film traje devet i po minuta.
O svom novim filmu, autori su rekli sledeće: „U pitanju je priča o jednoj izolovanoj zemlji, ograđenoj visokim zidom, iz koje je veoma teško, skoro nemoguće putovati. Međutim, Devojčica koja je glavni lik, sve vreme pokušava do otputuje zauvek u savršeni svet koji se zove Inostranstvo. Da li će uspeti da ode ili ne? Videćete u filmu. Iako je inspiracija za film nastala pre par godina, na osnovu lokalnih priča i trauma, zaista je izazov danas snimati film sa ovakvom tematikom, kada se skoro svakog dana negde na svetu pojavi neki novi zid…“
Ana Nedeljković i Nikola Majdak mlađi su ljubitaljim sedme umetnosti pre svega poznati po njihovoj Zemlji zečeva (Rabbitland, 2013), kratkom animiranom filmu koji je upravo u Berlinu nagrađen Kristalnim medvedom.

Ostavite komentar

%d bloggers like this: