Šijan: U evropskom filmu nema dovoljno smeha

Izvor: B92/Tanjug


Ovogodišnji dobitnik nagrade “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji reditelj Slobodan Šijan smatra da u evropskom filmu nema dovoljno smeha, ali i da nije jednostavno napraviti kvalitetnu komediju.
Šijan je na konferenciji za novinare ponovio da sebe smatra rediteljem komedija i da nagradu “Aleksandar Lifka” doživljava kao nadu da će biti više komedija u evropskoj kinematografiji.

“Uvek sam pokušavao da radim filmove koji su smešni, koji izazivaju smeh, u autorskom filmu treba da radiš po svom osećaju i ubeđenju i onda to eventualno korespondira sa drugima, jer nismo dovoljno bogati da pravimo filmove sami za sebe”, rekao je autor kultnih ostvarenja “Ko to tamo peva”, “Maratonci trče počasni krug”, “Davitelj protiv davitelja”.

On je primetio da humor najsporije zastareva i da komedija ima uvek nešto subverzivno u sebi, uvek sadrži napad na neki autoritet.

“Mene je uvek najviše interesovao taj crni humor, koji je bio vezan i za avangardu, a snimajući komedije, pokušavao sam da ipak snimam različite filmove, da se ne ponavljam, da ne težim nekom autorskom specifičnom i da se bavim onim stvarima koje meni deluju smešno”, objasnio je Šijan.

Ceo tekst pročitajte ovde

Ostavite komentar

%d bloggers like this: