Publika proglasila ‘Stado‘ najboljim filmom 3. Kosovo i Metohija međunarodnog filmskog festivala

Najbolji film 3. Kosovo i Metohija međunarodnog filmskog festivala (KMMFF) po glasovima publike je komedija „Stado“ reditelja Nikole Koje, saopšteno je na svečanom zatvaranju Festivala.
Festival je zatvorio reditelj Danilo Bećković, čiji su filmovi “Mali Budo” i “Jesen samuraja” osvojili nagradu publike za najbolji domaći film na prvom i drugom izdanju festivala.
Bećković je sinoć izrazio veliko zadovoljstvo što se treći KMMFF održava baš u Gračanici i istakao da je veoma važno da je festival organizovan, pohvalivši koncept programa koji je kombinacija filmova za decu i domaće produkcije iz prethodne godine.
„Prezadovoljni smo pre svega ljudima ovde i nekako nam je to najveći utisak. Želim da se zahvalim Domu kulture Gračanica i entuzijazmu svih koji su bili uključeni u organizaciju“, rekla je koordinatorka festivala Sara Brkić, dodajući da je poseta bila bolja u odnosu na prošlu godinu bez obzira što se ovogodišnje izdanje Festivala održalo tokom radne nedelje.
Ivan Stojković iz Doma kulture Gračanica se zahvalio publici „koja je bila veoma dobar saradnik na festivalu“. On je istakao da su Evropski kulturni forum i Dom kulture Gračanica prezadovoljni kako je prošao festival.
Prihod od ulaznica projekcije filma na “Mlečnom putu” Emira Kusturice, koji je prikazan prvog festivalskog dana, organizatori su prosledili u dobrotvorne svrhe, Centru za osobe ometene u razvoju.
Tokom 3. Kosovo i Metohija međunarodnog filmskog festivala, koji se pod sloganom “Ovde!” održao od 13. do 15. decembra u Domu kulture Gračanica, prikazano je ukupno 14 filmova.
Selektor (i direktor) Festivala Miroslav Mogorović je, kao i prošlih godina, poseban akcenat stavio na domaćoj produkciji (uz dve koprodukcije sa Crnom Gorom), pa su tako prikazana ostvarenja: „Igla ispod praga” reditelja i scenariste Ivana Marinovića, Biser Bojane“ Milana Karadžića, „Stado“ Nikole Koje, “Rekvijem ѕa gospođu J.” reditelja Bojana Vuletića, „Na mlečnom putu“ Emira Kusturice i „The Books of Knjige: Slučajevi pravde“.
Najmlađi su uživati u selekciji najboljih 3D crtanih filmova sinronizovanih na srpski. Prikazano je 6 filmova u 9 termina, a program Festivala upotpunili su britansko-kineski akcioni triler „S.M.A.R.T. Potera“ sa Orlandom Blumom u glavnoj ulozi i hit „Planeta majmuna – Rat“, treći deo popularne blokbaster franšize.
Treći Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival održao se u organizaciji Evropskog kulturnog foruma, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, i u partnerstvu sa Domom kulture Gračanica.
KMMFF je zamišljen kao Međunarodni filmski festival, ali sa akcentom na promociji srpske kinematografije i kulture. Festival, koristeći film kаo izrаžаjno sredstvo dostupno širokom аuditorijumu je tu dа podseti nа univerzаlne vrednosti, prvenstveno nа principe zаjedništvа, ravnopravnosti i solidаrnosti, ali i da ukaže na neophodnost očuvаnjа kulture na Kosovu i Metohiji, kao krucijalnog segmenta jednog društva.

Ostavite komentar

%d bloggers like this: