Prvi srpski naučnofantastični film “Procep” zatvara FEST

PROCEP (THE RIFT)

PREMIJERNO NA FESTU 6. MARTA U 22h, SAVA CENTAR

U BIOSKOPIMA OD 28. APRILA 2016.

Reditelj: Dejan Zečević

Scenario: Barry Keating, Milan Konjević

Uloge: Ken Foree, Katarina Čas, Dragan Mićanović, Monte Markham, Denis Murić

Producenti: Marko Jocić, Milan Todorović, Slobodan Čiča, Ivan Pribićević, Goran Đikić, T. J. Chung

Produkcija: VIKTORIJA FILM, MORE IN GROUP, BBO STAR, TALKING WOLF PRODUCTIONS,

MEDIA PLUS, DIGITALKRAFT

Žanr: naučno fantastični triler

The-Rift

Veliko nam je zadovoljstvo da vas obavestimo da će se premijera prvog srpskog naučnofantastičnog filma “PROCEP” (THE RIFT) održati u nedelju 6. marta u 22h u Sava Centru. Ovaj film će zatvoriti ovogodišnji Fest.

Režiser filma “PROCEP” je Dejan Zečević, a u glavne uloge tumače ikona horor žanra Ken Fori, slovenačka glumica Katarina Čas, poznati i uspešni srpski glumac Dragan Mićanović, filmski i televizijski veteran holivudskog filma Monti Markam i petnaestogodišnji talentovani glumac Denis Murić.

Po završetku filma, glumačka i autorska ekipa filma će se pokloniti publici u sali.

Producenti su Marko Jocić, Milan Todorović, Slobodan Čiča, Ivan Pribićević, Goran Đikić i T. J. Chung.

 

Foto: Taramount

Foto: Taramount

Od producenata filmova MAMULA i ZONA MRTVIH dolazi prvi srpski naučnofantastični film.

Liz Vejd, agentica CIA, koja je “spavač” u Beogradu, dobija zadatak da se pridruži timu srpskih i američkih agenata koji su poslati da nađu američki špijunski satelit koji se srušio negde u Srbiji, i da izvuku informacije koje bi otkrile misteriju zašto je došlo do pada. Međutim, kada stignu na lokaciju otkriće da je umesto satelita nešto drugo došlo iz svemira, nešto što nije sa ovog sveta. Dok im vreme ističe, agenti će morati da se izbore sa zlom koje ih okružuje i da shvate šta se dogodilo u svemiru, pre nego što nastupi apokalipsa. Na mestu na kojem su se obreli smrt je mrtva!

KAKO JE NASTAO FILM

Razvoj filma PROCEP počeo je odmah nakon premijere prethodnog filma ove ekipe „Mamula“, kad su producenti Milan Todorović i Marko Jocić želeli da nastave talas uspeha „Mamule“ u smislu produkcije – kako je zamišljen, razvijen, pripremljen, snimljen i premijerno predstavljen za manje od osam meseci. Poznati srpski reditelj, Dejan Zečević, pristupio im je s jednostavnom idejom koju je imao na umu – astronaut u podrumu u jednom srpskom selu, okružen religioznim ikonama i staricom koja se moli ispred njega. Todoroviću i Jociću je ovo bilo zanimljivo i unajmili su scenariste Berija Kitinga i Milana Konjevića da razviju priču.

Ono na čemu su insistirali to je da glavni lik bude pisan isključivo za Kena Forija, legendu ovog žanra, koji je već s njima radio na internacionalnom zombi hitu „Zona mrtvih“, koja je stekla kultni status i distribuirana je širom sveta, uključujući i SAD preko Volmarta.

Ken Fori se sa zadovoljstvom priključio projektu, jer je smatrao da glavni lik ima brojne karakteristike koje nije igrao u prethodnim filmovima. Iako njegov lik na početku deluje kao stereotipni heroj, on će se u toku priče promeniti u nešto što je slično Džek Nikolsonovom liku Džeka Torensa u „Isijavanju“.

Katarina Čas se priključila ekipi PROCEPA odmah nakon završenog snimanja uloge devojke Al Paćina u filmu „Deni Kolins“ i specijalnog gostovanja u Bi-Bi-Sijevoj seriji koja se emituje u udarnom terminu „Nemi svedok“.

Ubrzo nakon što se ekipi pridružio jedan od najpoznatijih srpskih glumaca, Dragan Mićanović, filmu se priključio i Monti Markam, filmski i televizijski veteran poznat po ulogama u „A-Timu“, „Čuvarima plaže“ i uspešnom hororu iz 2015. „Mi smo još tu“.

O PRODUKCIJI

Snimanje je počelo krajem marta 2015., godinu dana posle premijere prethodnog filma, i mesec dana kasnije film je bio spreman za post-produkciju, koja je uključivala i CGI scene koje je vrhunski odradio beogradski studio Digitalkraft, poznat po svom radu za Hasbro i Marvel.

Milan Todorović je mladi srpski reditelj i producent, poznat po filmovima Zona mrtvih i Mamula. Po završetku Fakulteta dramskih umetnosti režirao je i producirao više kratkih filmova, dok nije osnovao svoju producentsku kuću.

  1. Recite nam nešto o ekipi filma PROCEP

Bilo je izuzetno zadovoljstvo okupiti ovu ekipu glumaca i autora da rade sa nama na filmu. Kada nam je moj omiljeni domaći reditelj, Dejan Zečević, posle gledanja radne verzije “Mamule” prišao sa idejom za Procep, odmah smo znali da će to biti naš sledeći projekat. Odlična glumačka ekipa je ipak najveća vrednost ove produkcije, i mislim da ih je Zeka maestralno vodio kroz priču i likove. Posebno mi je drago što sam ponovo sarađivao sa Kenom Forijem, koji je igrao glavnu ulogu u mom prvencu, “Zona mrtvih”, a sada se vratio, opet u Pančevo, da spreči novu apokalipsu. Trebalo bi da mu dignu spomenik u Pančevu. 

2. Na ovom projektu ste producent. Da li je bilo neobično prepustiti rediteljsku palicu?

Zanimljivo mi je bilo da ovoga puta budem samo producent filma i da režiju prepustim iskusnom Zečeviću, a opet da sve bude uklopljeno u stil koji smo Marko Jocić i ja postavili našim prethodnim ostvarenjima. Naša standardna ekipa je radila u svim sektorima, a scenario su pisali Milan Konjević i Beri Kiting, autori “Mamule”, tako da smo bili mirni, da uz Dejana Zečevića, sve može da bude samo još interesantnije.

Procep“ je zapravo prvi srpski SF film, koji nastavlja trend koji su producenti započeli s prethodnim filmovima – prvi srpski zombi film („Zona mrtvih“) i prvi srpski film sa stvorenjem („Mamula“). S obzirom na uspeh prethodnih filmova, a posebno sada, kad su eksperti u distribuciji i prodaji članovi produkcijskog tima, nema sumnje da će PROCEP biti prikazan publici širom sveta i da će produkcija nastaviti da snima još visoko kvalitetnih žanrovskih filmova za široku publiku.

O LIKOVIMA

Internacionalna glumačka ekipa nosi radnju ovog filma. Pored našeg osvedočenog umetnika Dragana Mićanovića, glavne uloge tumače Ken Fori, Katarina Čas, Monti Markam i mladi glumac, Denis Murić.

KEN FORI je poznati američki glumac i jedan od najprepoznatljivijih glumaca horor žanra, koji se proslavio ulogom u filmu Zora živih mrtvaca. Publika u Srbiji je imala priliku da ga vidi 2009. godine u filmu Zona mrtvih.

1. Recite nam nešto o vašem liku, Džonu Smitu.

Foto: Taramount

Foto: Taramount

Smit je dugogodišnji agent CIA i Interpola, koji se bliži penziji, ali je povučen s jedne istrage da bi pronašao jako bitne internacionalne podatke koji su se nalazili u svemirskom brodu koji se nedavno srušio u Srbiji. Smit je iskusan, malo iznuren, a neki u agenciji ga smatraju nepredvidljivim jer radi ono što on hoće. Razlog što je ostao toliko dugo, uprkos političkim manevrima da ga pošalju u penziju, jeste njegova neverovatna sposobnost da reši svaki slučaj na kom radi. Niko od agenata u istoriji CIA i Interpola nema takav rekord u rešavanju problema. Zaista je vuk samotnjak, ali klevetnici bi ga opisali i kao nekontrolisanu osobu.

2. Šta vas je privuklo da se priključite ovom projektu?

Scenario, rad s Milanom i Markom ponovo, plus poseta jednoj od mojih omiljenih zemalja i gradova na svetu. Građani Beograda i Pančeva dočekali su me raširenih ruku i pružili mi mogućnost da kao umetnik istražim, sarađujem i doživim neverovatno kreativno putovanje.

KATARINA ČAS je slovenačka glumica, koja je pored domaće ostvarila i uspešnu međunarodnu karijeru. Široj javnosti postala je poznata ulogama u filmovima Čuvar zakona (2011.) i Vuk sa Vol strita (2013.).

1. Recite nam nešto o saradnji sa Dejanom Zečevićem, rediteljem filma.

Ovo je moja prva saradnja sa Zečevićem. Znala sam da je dobar reditelj, ali kad sam ga upoznala, bila sam još više oduševljena. Super smo sarađivali, pričali puno o liku i o scenariju, o filmu i o svemu. Stvarno je super raditi sa njim, jer zna šta želi i jer zna da je dijalog izmedu glumca i reditelja vrlo važan. Bila je super sinergija izmedu nas. Mislim, da mogu reći da smo postali dobri prijatelji.

2. Da li vam je bilo teško da se poistovetite sa vašim likom, Liz Vejd?

Foto: Taramount

Foto: Taramount

Liz Vejd je kompleksna osoba. U njoj je puno emocija, zbog svega što se joj je u životu desilo. Ne bih previše pričala, da ne kažem previše o filmu. Nije mi bilo teško, da se ”ufuram” u nju. Jedva sam čekala, da idem na ”emotional rollercoaster”. To mi je bio izazov.

Snimanje inače nije bilo lako. Imali smo puno noćnih termina, bilo je vrlo hladno, a onda sam još i slomila nogu na snimanju. Ali svejedno smo uspešno završili snimanje filma.

3. Šta mislite o žanrovskim filmovima na našim prostorima, pošto se ne snimaju često (horor, naučnafantastika i sl)?

Pa da. Nisam ih videla baš puno na našim prostorima. Ali inače volim i SF i horor filmove. Ali mislim, da je PROCEP u suštini drama, koja ima i elemente sci-fi-ja i trilera.

4. Kome biste preporučili da pogleda film PROCEP?

Svima koji su zainteresirani za avanturu i istraživanje nepoznatog.

Foto: Taramount

Foto: Taramount

DRAGAN MIĆANOVIĆ je naš poznati i uspešni filmski i pozorišni glumac, koji je ostvario i zapažen uspeh u inostranstvu. Glumačku karijeru započeo je krajem osamdesetih godina prošlog veka i do sada je više puta nagrađivan prestižnim odlikovanjima.

1. Recite nam nešto o liku Darka, koga igrate u filmu.

Darko je pripadnik Vojnobezbednosne agencije koji dobija zadatak da prati naučnika i dvoje agenata iz inostranstva, na njihovom krajnje neuobičajenom zadatku. Negde u okolini Beograda pao je satelit i izgubio signal i njihov zadatak je da provere šta se zapravo desilo. Kao domaćin, ja ih u toj misliji pratim. Ispostavlja se da nije satelit u pitanju već nešto potpuno drugo, da ne otkrivam detalje, ali nakon toga sledi gomila peripetija. Bilo mi je zadovoljstvo da tumačim ovaj lik. Film je ceo na engleskom, a ja volim da eksperimentišem sa jezicima, da igram na stranom jeziku. Sve ovo bila je jedna lepa avantura.

  1. Da li vam je snimanje bilo naporno, i da li želite da podelite sa nama neku anegdotu?

Jeste bilo naporno. Produkcija je danas u Srbiji, nažalost, vrlo ograničena kada su budžeti u pitanju i mora da se radi brzo i efikasno. Objekat u kome smo snimali, to je jedna stara fabrika u okolini Pančeva, izgleda kao iz apokalipse, a snimali smo uglavnom noću, tako da je i hladnoća mnogo uticala. Ali kada se sada setim svega toga, bilo je to jedno lepo iskustvo i ništa nije bilo preterano teško. Producenti filma su već postali moji prijatelji, nismo samo poslovni saradnici i sa njima je uvek zadovoljstvo raditi. Imali smo veliki peh na snimanju, nije baš anegdota. Glavna glumica, Katarina, koja nosi ceo film, kada smo snimali scenu mog ranjavanja i izvlačenja iz te pucnjave, izvrnula je nogu i ostatak snimanja provela u gipsu. To i nije baš prijatno. Morali smo da se prilagođavamo nezgodnoj situaciji, ali ni to nas nije sprečilo da završimo film. A snimiti film je veliki uspeh.

Foto: Taramount

Foto: Taramount

MONTI MARKAM je filmski i televizijski veteran holivudskog filma, poznat po ulogama u „A-Timu“, „Čuvarima plaže“ i uspešnom hororu iz 2015. „Mi smo još tu”.

1. Otkrijte nam ko je Dajsart.

Dajsart, poslednji astronaut koji je šetao po Mesecu, je izuzetan i komplikovan naučnik. Njegov život je bio izmučen užasnim i misterioznim gubitkom njegovog prijatelja i kolege astronauta na njihovoj poslednjoj misiji na Mesecu. Sad, iako ozbiljno bolestan, odlazi do tajnog mesta pada u nadi da će naći odgovore i otkriti sudbinu svog druga. Ono što će naći je nezamislivo.

2. Ovo je prvi put da sarađujete sa rediteljem Dejanom Zečevićem. Recite nam nešto o saradnji sa njim.

Dejan je jedan od najtalentovanijih i najimpresivnijih režisera s kojima sam sarađivao. Znao sam za njegove filmove i reputaciju i gledao sam njegov film “Neprijatelj”. Nekoliko puta smo dugo razgovarali telefonom o scenariju i lokacijama i jedva sam čekao da počnemo da radimo zajedno. Sve je bilo kao što sam se i nadao. Iako smo većinom snimali noću, po hladnom vremenu, na teškim lokacijama, Zekina energija i otkačeni smisao za humor učinili su da ovo bude najkreativnije i najupečatljivije iskustvo. Osećam se veoma srećnim zbog toga.

Ostavite komentar

%d bloggers like this: