Program drugog dana festivala muzičkog dokumentarnog filma DokʹnʹRitam:

Izvor: DKSG


PETAK 24. 6.

17.00 Knjiga / Kako smo propevali: Jugoslavija i njena muzika, autor Ivan Ivačković

17.00 Film / Porodični posao, r: Angeliki Aristomenopulu, Grčka, 2015.

18.00 Knjiga / Rundek, između – knjiga o pesmama, autor Ante Perković

19.00 Film / Umetnost ogledanja, srpska premijera, Toma Bačić, Hrvatska, 2015.

Film / Mizar – zvezda nade, Marko Džambazovski, Makedonija, 2014.

Film / RockʹnʹWar, srpska premijera, r:Damir Pirić, BiH, 2015.

22.00 Film / SVETSKA PREMIJERA / Sevdalnika: Alhemija duše, r:Sali Saliji – Salini, Turska, Srbija, Bih, 2016.


Predstavljanje knjiga „RUNDEK, između“ i „Jugoton gori!“ na prvom Festivalu muzičkog dokumentarnog filma DokʹnʹRitam
Od 23-26. juna u Domu kulture „Studentski grad“ biće održan prvi Festival muzičkog dokumentarnog filma DokʹnʹRitam. Jedan od pratećih programa Festivala je i Notabuk – predstavljanje muzičkih knjiga.
U petak 24. juna u 18 časova u Amfiteatru DKSG biće predstavljena knjiga RUNDEK, između – knjiga o pesmama Ante Perkovića, novinara, muzičara, publiciste i glumca iz Zagreba. Knjiga se bavi Rundekovim tekstovima, stvaralaštvom i uticajima, na veoma zanimljiv način – kroz intimno dopisivanje sa Darkom Rundekom, a prisutni su i glasovi njegovih najbližih saradnika… O knjizi Rundek, između će govoriti Zoran Penevski, Dragan Ambrozić i autor.
Ante Perković је objavio knjige o pop-kulturi u jugoslоvenskom raspadu, gradu Zadru, o godini 2001, slepim putnicima i grupi Pipschips&videoklips. Vodi novinarske radionice za decu i odrasle i radi na Trećem programu Hrvatskog radija. Imao je bend Djeca, a posle one man band. Oba su se raspala nakon dva snimljena albuma. Svira i dalje.

Darko Rundek

Foto: DKSG

Svetsku premijeru na ovom festivalu imaće film „Sevdalinka: Alhemija duše“ turskog reditelja Sali Salija – Sallinija u petak 24. juna u 22 sata na Letnjoj pozornici DKSG.
Najnoviji film profesora režije sa prestižnog Turskog Fakulteta umetnosti u Izmiru govori o muzici ovih prostora i uticaju politike na društveni život. I njegova priča je potpuno balkanska.
Posle dokumentarnog filma o Guči “Rock the Trumpet (a movie which doesn’t want to be a documentary” (Drmaj trubom – film koji ne želi biti dokumentarac), “Sevdalinka: The Alchemy of Soul (Sevdalinka: Alhemija duše) je drugi dugometražni dokumentarni film iz trilogije o balkanskoj muzici.
Film na poučan i dirljiv način priča svoju priču o sevdahu, Bosancima i Bošnjacima, sličnom mentalitetu, zajedničkoj istoriji, o ratu i miru. Originalnost ovog filma je razbijanje stereotipa da je sevdalinka homogeno Bosanska iz razloga što je još od samog početka svog postojanja imala snagu da pređe preko granica svoje kolevke – Bosne. Upravo zbog toga u filmu ima i Sarajeva i Beograda i Nedžada Salkovića i Miroslava Ilića i Hanke Paldum i Merime Njegomir i iznenađenja poput Ramba Amadeusa, Ljubiše Samardžića, Dr. Neleta Karajlića. U filmu pored već navedenih imena takođe učestvuju Predrag Cune Gojković, Abdulah Sidran, Sead Sejo Pitić, Mirko Rondović, Prof. Esad Bajtal, Damir Imamović, Božo Vrećo, Naida Čatić, Ćamil Metiljević i drugi.

 

 

Ostavite komentar

%d bloggers like this: