Preminuo čuveni reditelj Miloš Forman

Češki reditelj, Miloš Forman, koji je svetskoj kinematografskoj umetnosti podario ostvarenja kao što su “One Flew Over the Cuckoo’s Nest” (1975), “The Firemen’s Ball” (1967), “Hair” (1979), “Amadeus” (1984), “The People vs. Larry Flynt” (1996), “Man on the Moon” (1999), umro je u 86. godini.

Forman je bio izuzetno cenjen reditelj, koji je tokom svoje karijere snimio mnoga zapažena dela, a za “One Flew Over the Cuckoo’s Nest” i “Amadeus” osvojio je Oskare u kategoriji za najboljeg reditelja. “The People vs. Larry Flynt” doneo mu je još jednu nominaciju u istoj kategoriji, ali ga je nagrada zaobišla.

Forman je međunarodnoj javnosti postao poznat ostvarenjima “Black Peter” (1964), “The Loves of a Blonde” (1965) — koji mu je doneo nominaciju za Oskara u kategoriji najboljeg stranog filma i satiričnim “The Firemen’s Ball” (1967), sa kojim se zamerio komunističkom režimu u Čehoslovačkoj. Nakon dosta godina rada u insotranstvu, postao je američki građanin, ali se kasnije vratio u rodnu zemlju i nastavio rad na filmu. Miloš Forman bio je i profesor i kopredsednik filmskog odeljenja na Kolumbija Univerzitetu u SAD. Njegova biografija, “Turnaround” objavljena je 1994. godine.

Vest o smrti objavila je njegova supruga, Martina.

Ostavite komentar

%d bloggers like this: