Počinje festival Kratka forma

Izvor: B92/Tanjug

Međunarodni festival kratkog filma “Kratka forma”, jedan od značajnih svetskih bijenalnih manifestacija u oblasti kratkometražne filmske umetnosti, počinje danas i trajaće do 27. septembra, najavili su organizatori.

Po treći put manifestacija biće organizovana u Gornjem Milanovcu. Festival promoviše umetničke vrednosti savremenog filmskog stvaralaštva u oblasti kratkog filma. Takođe prikazuje i nasleđe srpske i svetske kulturne baštine na području kratkometražne filmske umetnosti. Održavajući kvalitet, kvantitet i kredibilitet manifestacije pokrenute 2010. godine, Kulturni centar, uz stručnu pomoć priznatih filmskih stvaraoca i profesora sa nekoliko filmskih akademija, svetskoj javnosti do sada je predstavio oko 250 filmskih ostvarenja koja potpisuju autori iz pedesetak zemalja sveta.

Ove godine pred stručnim žirijem je novih 207 filmova. U kategoriji mini, mikro i kratki film, najbolje među najboljima proglasiće žiri sastavljen od filmskih stvaralaca iz Srbije, Slovenije i Hrvatske. Oni će dodeliti Gram pri i tri ravnopravne nagrade u rangu prve nagrade za svaku kategoriju. Sudeći na osnovu filmova koji će biti predstavljeni na festivalu, lak zadatak da proglasi najbolje neće imati ni žiri za kategoriju filmsko stvaralaštvo dece i omladine, u čijem sastavu će biti filmski radnici iz Hrvatske i Srbije.

Ceo tekst pročitajte ovde

%d bloggers like this: