Pedro Almodovar izabran za predsednika žirija Kanskog filmskog festivala

Čuveni španski reditelj predvodiće međunarodni žiri koji će ocenjivati ostvarenja u zvaničnoj selekciji predstojećeg Filmskog festivala u Kanu ove godine.

Jubilarno, 70. izdanje jednog od najvećih svetskih filmskih festivala biće održano od 17. do 28. maja ove godine, u Kanu (Francuska).

Almodovarovi filmovi našli su se u konkurenciji za najveće priznanje, Zlatnu palmu, pet puta.

Bila su to ostvarenja “All About my Mother”, “Volver”, “Broken Embraces”, “The Skin I Live In” i “Julieta”. Iako su osvajali nagrade u Kanu, nijedan nije ovenčan Zlatnom palmom.

Almodovaru je ukazana čast i 2004. godine, kada je njegov film “Bad Education” otvorio festival.

Kao odgovor na dodelu ove privilegovane dužnosti, španski reditelj dao je sledeću izjavu: “Veoma sam srećan što ću moći da proslavim 70-godišnjicu Kanskog filmskog festivala sa ovakve pozicije.

Zahvalan sam, počastvovan i preplavljen osećanjima. Svestan sam odgovornosti koju donosi pozicija predsednika žirija i nadam se da ću biti dostojan posla. Mogu samo reći da ću se posvetiti potpuno ovom zadatku, koji je i zadovoljstvo i privilegija”.

Almodovar ove godine nasleđuje australijskog reditelja, Džordža Milera, koji je prošle godine predsedavao međunarodnim žirijem u Kanu.

Zvanična selekcija filmova koji će biti prikazani u Kanu biće objavljena aprila meseca, kada ćemo moći da saznamo i ko će biti u sastavu žirija, uz Pedra Almodovara.

Ostavite komentar

%d bloggers like this: