Omar Šarif umro u 83. godini

Omar Šarif, svetska zvezda, glumac rođen u Egiptu, koji je filmsku slavu stekao filmovima “Lawrence of Arabia” i “Doctor Zhivago” umro je u 83. godini od posledica srčanog udara u bolnici u Kairu. Bolovao je od Alchajmerove bolesti. Kada ga je reditelj Dejvid Lin izabrao za ulogu Šerifa Alija, u filmu “Lawrence of Arabia” Omar Šarif postao je najveća egipatska filmska zvezda. Uloga mu je donela nominaciju za Oskara u kategoriji sporedne uloge i internacionalnu slavu.

Interesantna stvar je da on nije bio rediteljev prvi izbor. Lin je prvo izabrao drugog glumca, ali je odustao od njega zato što njegove oči nisu bile prave boje.

Tri godine kasnije on glumi doktora-pesnika koji izdržava teške periode ruske Boljševičke revolucije, a pre toga i I Svetski Rat, preživljavajući samo od svoje umetnosti i ljubavi prema Lari. Pogađate, to je “Doctor Zhivago”. Prva verzija filma imala je lošu prođu u bioskopima, ali kada je Lin ponovo uradio montažu, film je postao hit. I posle toga Omar Šarif je i dalje mislio da film nije bio dobar koliko je mogao da bude. Za ulogu u tom filmu osvojio je Zlatni globus 1966. godine.

Bio je Če Gevara u ostvarenju “Che!”, italijanski Marko Polo u filmu “Marco the Magnificent” i mongolski vođa Džingis Kan u “Genghis Khan”, nemački oficir u “The Night of the Generals”, meksički razbojnik u “Mackenna’s Gold”. Još mnogo, mnogo filmova biće upamćeno po njegovom prisustvu i sjajnoj glumi.

%d bloggers like this: