Oficijelni trejler za dokumentarni film o pravima životinja, “Unlocking the Cage”

Današnje društvo se sreće sa mnogobrojnim problemima. Jedan od njih tiče se životinja, odnosno prava koje oni imaju. Zapravo, životinjska prava predstavlja ideju da, neke ili sve, “ne-humane” vrste životinja ostvare pravo na posedovanje sopstvenog života i da im budu omogućeni sopstveni interesi, kao što je to potreba da se izbegne patnja.

Ove godine u januaru je na filmskom festivalu Sundance Film Festival u SAD-u, prikazan dokumentarni film “Unlocking the Cage”, u režiji bračnog para Kris Hegedus i Don Alana “D. A.” Penebejkera. Film se bavi prethodno pomenutom tematikom i obuhvata događaje koji su se odigrali u SAD-u, između 2013. i 2015. godine.

Na internet stranici kompanije First Run Features, objavljen je oficijelni trejler za ovo ostvarenje uz kratak opis sadržaja. Kako je navedeno, film prati advokata Stivena Vajsa u njegovom izazovu bez presedana, da sruši pravni zid koji razdvaja životinje od ljudi. On je navodio argumente koji govore da kognitivno kompleksne životinje, kao što su šimpanze, kitovi, delfini i slonovi, imaju kapacitet za limitirana prava ličnosti. Stiv je zajedno sa svojim pravnim timom stvarao istoriju, prvi put podnoseći tužbu da se šimpanze transformišu iz “stvari”, bez ikakvih prava, u “osobu” sa pravnom zaštitom. “Unlocking the Cage” obuhvata monumentalni pomak u našoj kulturi, dok javni i pravosudni sistem pokazuju sve veću osetljivost ka Stivovim strastvenim argumentima. To je blizak pogled na parnicu, koja bi zauvek mogla da transformiše naš pravni sistem i na životnu misiju jednog čoveka da zaštiti “ne-humane” životinje.

Premijera za ovaj dokumentarni film u SAD-u, najavljena je za 25 maj 2016. godine.

S obzirom da se navedeni događaji odnose na SAD, šta mislite kakva su prava životinja kod nas i koliko se poštuju? Da li mi, bez obzira na pravnu stranu, postupamo humano prema životinjama, oslanjajući se na našu ličnu svest i odgovornost?

Ostavite komentar

%d bloggers like this: