Novi kralj na tronu – istorija čestitki najboljem filmu

Iako su veliki rivali, šefovi studija pokazali su se kao fer igrači i kada neki od filmova postigne istorijski uspeh, onaj koji je nadmašen šalje čestitku novom prvaku i tako već nekoliko decenija.

Trend, odnosno tradiciju, pokrenuo je Stiven Spilberg 1977. godine, kada je čestitao Džordžu Lukasu na uspehu koji je postigao njegv film “Star Wars”, koji je po uspehu nadmašio do tada neprikosnoveno ostvarenje “Jaws”.

Pet godina kasnije Lukas je uzvratio čestitku Spilbergu, kada je njegov “E.T.” nadmašio uspeh filma “Star Wars”. I tako je počela tradicija.

Kada je Lukas objavio specijalno izdanje filma “Star Wars”, 1997. Spilberg je ponovo krunisao svog prijatelja.

 

Samo godinu dana kasnije, 1998. godine, Kameronov “Titanic” premašio je uspeh filma “Star Wars” i postao najuspešniji film svih vremena, po premijernom vikendu. Sledila je, naravno, interesantna ilustracija.

Iako nismo videli Kemeronovu čestitku za flm “Avengers”, što je možda i logično s obzirom da nije imao lepih reči za čitav superherojski žanr, tradicija se nastavila kada je Kevin Fajgi poslao čestitku studiju Universal Pictures na uspehu ostvarenja “Jurassic World”, koje je, te 2015. godine, postalo Kralj premijernog vikenda.

Na tronu je ostao dosta kratko jer je pri kraju iste godine krunu predao ponovo jednom od fimova iz”Star Wars” sage, konkretno “Star Wars: The Force Awakens”.

Ove godine tradicija se nastavlja i sada je na tronu najveći projekat Marvel studija “Avengers: Infinity War”, sa 630 mil.$ zarađenih na sveskom tržištu, izostavljajući Kinu, gde još uvek nije prikazan.

Da li će Tanos predati krunu Džedajima krajem sledeće godine ii će ostati na tronu, ostaje da vidimo.

Ostavite komentar

%d bloggers like this: