Neno Belan, Mladen Matičević i Vladan Petković – žiri na prvom Dok n Ritam festivalu

 

Izvor: DKSG


Od 23-26. juna u Domu kulture „Studentski grad“ biće održan prvi Festival muzičkog dokumentarnog filma DokʹnʹRitam. Pod sloganom „Dokumenti našeg ritma“ na festivalu će biti prikazana dokumentarna ostvarenja koja se bave različitim muzičkim žanrovima i autorima. U takmičarskom delu biće prikazani filmovi iz regiona, a u revijalnom delu moći će da se pogledaju aktuelni filmovi inostrane produkcije.

Regionalni takmičarski program

"Limunovo drvo" - Foto: DKSG

“Limunovo drvo” – Foto: DKSG

Takmičarski deo programa prvog festivala muzičkog dokumentarnog filma uključuje devet filmova iz regiona. Šest filmova će biti premijerno prikazano u Srbiji uz jednu svetsku premijeru. Gosti festivala Dok’n’Ritam biće skoro svi autori filmova iz regionalnog takmičarskog programa.
Filmovi koji se bave alternativnom muzičkom umetničkom scenom, pored dva domaća – Limunovo drvo (film o prvom bendu Milana Mladenovića) i Maske (film o Slobodanu Tišmi dobitniku NIN-ove nagrade), uključuju i makedonski film Mizar – Star of Hope (film o kultnoj makedonskoj grupi Mizar), kao i hrvatski film Umetnost Ogledanja (o čuvenoj “plakatnoj aferi” povodom Dana Mladosti 1987, u kojoj su učestvovali članovi NSK (Neue Slowenische Kunst) osnivači sastava Laibach). Iz Hrvatske na festival stiže i film Poslednjih 100 koji priča o poslednjih 100 dana kultnog riječkog kluba Palach koji je iznedrio čuvenu riječku rock scenu. Iz BIH nam premijerno stiže dokumentarac Rock’n’War, film u kome se može videti kako su u Tuzli tokom rata, muzičari sva tri zaraćena entiteta zajedno svirali u skloništima.
Priča o prvim disko klubovima na ovim prostorima je tema hrvatskog filma Pola stoljeća diska, a premijerno će biti prikazan i makedonski film Slagalica, čija je tema makedonska hip hop scena.
Svetsku premijeru na festivalu imaće film Sevdalinka: Alhemija duše, koprodukcija Turska / BIH, reditelja Salija Salinija.
Film Sevdalinka: Alhemija duše na pitak a pritom veoma autentičan način, potkovan istraživačkim činjenicama, kroz razgovore sa kompentnim i atraktivnim sagovornicima prikazuje značaj i uticaj sevdalinke na ovim prostorima i šire. Sjajna kamera i zvuci sevdaha stvaraju posebnu strastvenu atmosferu gotovo istovetnu onoj koju osećamo na koncertu na kom se izvode sevdalinke.
Žiri prvog DʹnʹR festivala čine Mladen Matičević, reditelj, Vladan Petković, filmski kritičar i novinar i Neno Belan, muzičar. Poslednjeg dana festivala (26. juna) biće dodeljene nagrade publike i žirija.

Revijalni program

"Dženis Mala tužna devojka" - Foto: DKSG

“Dženis Mala tužna devojka” – Foto: DKSG

Dok’n’Ritam festival će biti otvoren u četvrtak 23. juna u 20.30 časova u Amfiteatru Doma kulture „Studentski grad“ razgovorom sa Srđanom Gojkovićem Giletom (Električni orgazam).

Nakon toga biće prikazan film B Movie: požuda i zvuk u Zapadnom Berlinu. Ovaj nemački dokumentarac predstavlja muziku, umetnost i haos Zapadnog Berlina, pre pada berlinskog zida tokom osamdesetih. Kroz čudesan svet berlinske umetničke scene vode nas reditelji filma koji su i sami bili njeni protagonisti.

U okviru revijalnog programa publika će moći da pogleda i filmove Dženis: Mala tužna devojka, Zonda – Folklore Argentino, Porodični posao i Der Fraktus.

Veoma emotivan i arhivski dobro potkovan film Dženis: Mala tužna devojka priča o velikom uticaju i kratkom životu Dženis Džoplin. Rediteljka Ejmi Berg preobraća Dženis Džoplin iz ikone u ljudsko biće prikazujući do sad neobjavljen materijal.
Izuzetno duhoviti mokumentarac (lažni muzički dokumentarac) Der Fraktus bavi se životom članova jedne nemačke elektro-pop grupe.
Zonda: Folklore Argentino je novi film čuvenog španskog reditelja Karlosa Saure o magijskoj privlačnosti argentinske muzičke scene.
Grčki film Porodični posao govori o snazi porodice povezane muzikom, predstavljene kroz život jednog od najuticajnih muzičkih klanova sa Krita.

 

Dok’n’Ritam žiri
Žiri prvog Festivala muzičkog dokumentarnog filma u tročlanom sastavu čine Mladen Matičević, reditelj, Vladan Petković, filmski kritičar i novinar i Neno Belan, muzičar.
Mladen Matičević je filmski reditelj. Režirao je dva igrana filma: Jedan na jedan i Zajedno. Režirao je više od 20 dokumentarnih filmova, među kojima je i film o Arsenu Dediću Moj zanat za koji je dobio Nagradu grada Beograda za film i RTV stvaralaštvo. Trenutno snima dokumentarni film o Vladi Divljanu. Živi u Beogradu.
Vladan Petković je novinar, filmski kritičar, prevodilac i festivalski selektor. Dopisnik je Screen International i Cineuropa.org za područje Balkana, na festivalu Cinema City u Novom Sadu je selektor programa Fresh Danube Films. Živi u Zagrebu.
Neno Belan je muzičar, kompozitor i pevač, osnivač grupe Đavoli, sa kojom je stekao veliku popularnost u bivšoj Jugoslaviji. Neno Belan je ostvario veoma uspešnu solo karijeru, i u novije doba, osnovao bend Neno Bela & Fiumens. Njegov kantautorski rad ovenčan je velikim brojem nagrada, komponovao je za TV i pozorište, a neke njegove kompozicije slušamo i na filmu. Živi i radi u Rijeci.

Ostavite komentar

%d bloggers like this: