Nakon sedam godina i utrošenih 5,5 milijardi dolara, izgrađen Disney tematski park u Šangaju!

Pregovori za izgradnju tematskog Disney parka u Šangaju započeli su još 2001. godine, međutim, njegova realizacija je usporena, kako bi se pomoglo razvoju Disney parka u Hong Kongu. Tokom 2009. godine Nacionalna Vlada Kine je odobrila realizaciju projekta, a u januaru 2011. godine je najavljeno da će taj tematski park biti dva do tri puta veći od postojećeg u Hong Kongu.

Danas, nakon više godina, bliži se dan otvaranja i tematskog parka Shanghai Disney Resort, koji je najavljen za 16. jun 2016. godine. Ovaj tematski park sadrži šest tematskih oblasti, uključujući i jednu posvećenu franšizi “Pirates of the Caribbean”, pozorište u brodvejskom stilu, dva hotela, tržni centar sa više od pedeset prodavnica, pri čemu je opisan kao “najviši, najveći i najinteraktivniji dvorac”.

Prošlog meseca imali ste prilike da pročitate o tematskoj oblasti vezanoj za “Pirates of the Caribbean” franšizu i pogledate vožnju kroz ovaj zanimljivi deo Disney parka.
Nakon sedam godina strpljivog čekanja i utrošenih 5,5 milijardi dolara Shanghai Disney Resort će obradovati mnogobrojne posetioce svojim sadržajima na površini od 963 hektara u šangajskoj oblasti Pudong. Više od 330 miliona građana Kine živi u neposrednoj blizini, na svega tri kilometra od ovog tematskog parka. Ostaje da se vidi koliko će oni pokazati interesovanje za zapadni način zabave, pogotovo ako se zna da je Dalian Wanda Group, koji predstavlja kineski konglomerat nekretnina i investicija, započeo izgradnju mreže od 15 konkurentskih zabavnih parkova širom zemlje i da su kulturna obeležja i navike ljudi u Kini jake i teško promenljive.

Foto: STR/AFP/Getty Images

Foto: STR/AFP/Getty Images

Milijarder Vang Đianlin, direktor konglomerata Wanda, nije baš oduševljen izgradnjom Disney tematskog parka u Šangaju, izjavivši da Disney “nije trebalo da dođe u Kinu”. U maju, Wanda je predstavio svoj prvi Wanda City, vredan 3 milijarde dolara, u jugoistočnom kineskom gradu Nančang na 200 hektara, gde se nalazi najveći na svetu okeanski park, najduži rolerkoster u Kini, dvadeset hotela i pedeset prodavnica.
Morate priznati, impresivni podaci i činjenica da je zdrava konkurencija najbolji stimulans za napredak. Disney ipak, nije neobazrivo ušao u ovaj projekat, jer su svoj tematski park prilagodili kineskoj kulturi, tradiciji i običajima, pa tako među mnogo lokalnih detalja i atrakcija, nalazi se i tzv. oblast “Garden of the Twelve Friends”, gde su životinje kineskog zodijaka sa izmenjenim izgledom, poput Disney i Pixar junaka. Takođe, na sam dan otvaranja biće prisutno 10 000 kineskih članova među osobljem u tematskom parku.
Da dodamo još da je i kompanija Universal Studios, rival kompanije Disney, ušla u izgradnju tematskog parka u Pekingu, vrednog 8 milijardi dolara, čija se realizacija očekuje najranije 2019. godine.
Veliki planovi i velike investicije, susret zapadne i istočne kulture, pa ko bude imao mogućnosti i prilike da to i vidi, nadamo se da će nam preneti svoje utiske.

Ostavite komentar

%d bloggers like this: