Kusturica pronašao “Poslednjeg heroja” u Urugvaju

Izvor: B92


Emir Kusturica na krije divljenje prema svom poslednjem filmu čiji je glavni akter bivši urugvajski predsednik Hose Muhika koga prati nadimak “najsiromašniji predsednik”.
Za Kusturicu, Muhika je jednostavno “Poslednji heroj” kako i glasi naziv upravo završenog dokumentarca.

“Ja sam rođeni idealista”, rekao je Kusturica i dodao da je razvio posebnu viziju sveta koji je povezan sa ljudima kojima se divi, od Če Gevare do Kastra.

„Pošto sa njima nisam mogao ništa da snimim, čim sam čuo o čoveku koji je predsednik ali i dalje vozi traktor i sam popravlja stvari po kući, znao sam da je on moj čovek. I nisam pogrešio.“

Za Muhiku se pročulo tokom njegovog predsedničkog mandata od 2010. do 2015. godine. jer je i kao predsednik Urugvaja živeo u kući na farmi, vozio stari folksvagen i skoro celu platu donirao u humanitarne svrhe.

Muhiku u Urugvaju i poštovaoci i kritičari jednostavno zovu Pepe.

„Neki ljudi u Urugvaju ne vole ono šta Muhika radi i to je sasvim normalno“, rekao je Kusturica.

„Međutim, smatram da on nije toliko popularan u svetu koliko bi trebalo da bude, a za mene je ikona.“

„Ovim ostvarenjem želim da prikažem duboku vezu između njegove ličnosti i povezanosti sa zemljom“, izjavio je Kusturica.

U dokumentarcu su kombinovani intervjui sa arhivskim fotografijama iz vremena kada je Muhika bio predsednik, a ostvarenje se fokusira na Muhikine poslednje dane na vlasti.

Kusturica se nada da će film poslati poruku „poniznosti i predanosti“ i da će biti završen do septembra kako bi bio prikazan na filmskom festivalu u Veneciji.

Ostavite komentar

%d bloggers like this: