Koliko još dobrih godina imaju filmovi o superherojima?

Još od kad je Stiven Spilberg rekao da će filmovi o superherojima biti nešto poput vestern filmova u svoje vreme, ne prestaju priče i nagađanja, koliko dugo će ovaj novi žanr uspevati da puni bioskopske blagajne, pre nego što padne u zaborav. Sve što ima svoj početak ima i kraj, pitanje je kada će taj kraj doći i da li će biti iznenadan ili neprimetan, lagan.

Neko ko ima najbolji uvid u ovu temu je Mark Milar, čovek “iz stripova”, lik koji je najzaslužniji što su se neki od filmova o superherojima pojavili na velikom platnu, jer su njegovi stripovi bili inspiracija za filmske projekte. Njegov rad na stripu “Ultimate Fantastic Four” inspirisao je reditelja Džoša Tranka da snimi najnoviji film o prvim Marvel-ovim superherojima. “Captain America: Civil War” će biti delimična adaptacija njegovog rada od pre deset godina, a priča se da će poslednji u nizu i poslednji za Hjua Džekmena, film “Wolverine 3” biti zasnovan na njegovom stripu “Old Man Logan”.

Kada nekoga kao što je on, pitate koliko još dobrih godina imaju filmovi zasnovani na stripovima o superherojima, on kaže: “Još pet dobrih godina”. Iako je njegov interes da se filmovi o superherojima još dugo vremena prave i prikazuju i, naravno, donose ogromnu zaradu, čovek je jednostavno izneo svoje iskreno mišljenje.

 Foto: Geraint Lewis/Writer Pictures

Foto: Geraint Lewis/Writer Pictures

“Ljudska rasa će ići putem vestern filmova. Sve mora da se zaustavi u jednom trenutku. Mi ćemo jednostavno biti atomi”, kroz smeh komentariše Milar i dodaje: ”Neizbežno je. Mislim da (žanr o superherojskim filmovima) ima još bar pet dobrih godina. Ono što nam dolazi je mnogo jako”.

Da bi to pojasnio počeo je da navodi neke od filmova koji će se pojaviti do 2020. godine. Za jedne veruje da će biti izuzetno uspešni, a druge bi lično voleo da vidi na velikom platnu. “The Avengers: Infinity War” filmovi će po njemu garantovano dobro proći na bioskopskim blagajnama, a pohvalio je i DC Comics-ov predstojeći “Batman v Superman: Dawn of Justice”, za koga isto očekuje da će postići veliki uspeh.

“Nema šanse da ‘Avengers 3’ i ‘Avengers 4’ ne naprave ogromnu zaradu. To su filmovi koji zarađuju milijardu, više milijardi. ‘Batman v Superman’, sama činjenica da će dva legendarna lika biti u istoj priči, i to je film od milijardu dolara. Biće i promašaja, ali biće i veoma jakih filmova. ‘Guardians of the Galaxy, Vol. 2’ će biti neverovatan. Jedva čekam”, nije mogao da sakrije oduševljenje Mark Milar.

Foto: filmschoolrejects.com

Foto: filmschoolrejects.com

Svi ljubitelji stripova znaju da je ovo zlatno doba strip ekranizacije, ali primećuje se i sve veće opterećenje filmskog kalendara. Sve ima svoju granicu izdržljivosti. Napomenućemo samo da od danas, pa do kraja 2020. godine, 25 filmova o superherojima čeka na svoju premijeru. Niko ne isključuje da bi Marvel Studios, Warner Bros. i 20th Century Fox u međuvremenu mogli da ubace još koji.

Neki misle da Milar greši u svojoj proceni, i da će, iako je trenutni prosek – 5 novih superherojskih filmova na svakih 12 meseci, želja za novim avanturama od strane publike trajati duže od pet godina, možda čak i par decenija.

Prognoze su uvek nezahvalna stvar, jer je tržište veoma promenljivo. Ipak, čak i da je ostalo svega pet dobrih godina za superheroje, sigurni smo da ćemo uživati u njima.

%d bloggers like this: