Ko je zakinut za Oskare?

Sada kada je objavljena kompletna lista nominacija za predstojeću dodelu filmskih nagrada Oskar, postavlja se pitanje, ima li onih koji su nepravedno izostavljeni sa liste nominovanih?
Naravno, uvek ima.

Konkurencija za naprestižnije filmske nagrade uvek je ogromna i uvek će se naći oni koji su, po mnogima, mogli biti na listi za nominacije.
Ove godine, čini nam se da su na listi nominovanih mogli da se nađu:

Ejmi Adams

Odlična gluma u ostvarenjima “Arrival” i “Nocturnal Animals” ove godine preporučila ju je za nominacije, ali su članovi akademije ipak mislili suprotno. Ova glumica do sada je imala pet nominacija za Oskara, za filmove “Junebug” (2006), “Doubt” (2009), “The Fighter” (2011), “The Master” (2013), “American Hustle” (2014), ali se nikada nije našla na pozornici Dolbi teatra i održala pobednički govor. Da stvar bude gora po nju, kratko vreme našla se na zvaničnom sajtu Akademije u konkurenciji za najbolju glumicu. Greška je vrlo brzo ispravljena, ali to je, možda, samo “dodalo so na ranu”.
“Silence”

Gotovo smo bili ubeđeni, nakon brojnih najava, da će Martin Skorseze biti jedan od najozbiljnijih kandidata ove godine za mnoštvo Oskara u bar nekoliko glavnih kategorija. Dugo pripreman projekat i sjajna glumačka ekipa (Lijam Nison, Adam Drajver, Endrju Garfild) koja je dala sve od sebe čak i u fizičkom smislu (svi su vidno smršali pripremajući se za uloge) nisu uspeli da zadovolje ukus onih koji odlučuju o konkurentima za Oskara.
Nije redak slučaj da se Skorsezeu zakinu Oskari na dodelama nagrada. Ova godina, na žalost, samo je jedna u nizu.

Da budemo precizniji, “Silence” ipak ima nominaciju za Oskara u kategoriji Najbolja kinematografija, ali za ostvarenje ovakvog obima ipak smatramo da je mogao mnogo, mnogo više i da mu je prilika uskraćena.
“Deadpool”

Možda nije najbolji kandidat za umetnički dojam, ali je svakako jedno od najvećih iznenađenja prošle godine i film koji je postigao ogroman uspeh. Priča o lajavom plaćeniku uspela je da postane najglerdaniji ‘R’ film svih vremena i da sa budžetom od oko 58 mil.$ zaradi oko 746 mil.$ širom sveta. Film je stekao ogromni broj poklonika koji željno očekuju nastavak. Brutalan i ‘politički nekorektan’ postao je pravo osveženje u masi kalupskih ostvarenja. Ipak, dok se zvanično ne uvede kategorija za najbolji superherojski film (ili nešto slično), “Deadpool” će biti samo još jedan od filmova koji su mogli biti u konkurenciji, a i datum premijere mu ne ide u prilog jer će proći više od godinu dana između premijernog prikazivanja i dodele nagrada Oskar, a ljudi žele aktuelne filmove, da ne kažemo, kratko pamte.
Taradži P. Henson

Njeno odsustvo sa nominacija za najbolju glumicu svi su primetili. Taradži je ove godine sigurno zaslužila da se nađe među nominovanima za Oskara, ali je ipak nećemo videti u konkurenciji. Odličan performans u filmu “Hidden Figures” trebalo je da joj obezbedi pravo da učestvuje u nadmetanju za ovu prestižnu nagradu. Ipak, ako joj je za utehu, ostvarenje “Hidden Figures” konkuriše za nagrade Najbolji film, Najbolji adaptirani scenario, a njena kolegenica Okatavija Spenser našla se u konkurenciji za nagradu Najbolja sporedna uloga.
Emili Blant

Ovo je bila jedna od najboljih, ako ne i najbolja uloga u dosadašnjoj karijeri britanske glumice. Emili Blant u ostvarenju “The Girl On The Train” sjajno je odigrala ženu koja krije tajnu od drugih ali i sebe, dok pokušava da odgonetne misteriozno ubistvo čiji je svedok bila. I dok vrlo često među konkurentkinjama možemo videti Meril Strip (izuzetak nije ni ova godina) bez obzira što uloga za koju je nominovana i nije bila nešto izuzetno, neke glumice kojima je mesto među nominovanima moraju da čekaju sledeću priliku.

Imate li vi nekog favorita koji je neopravdano izostao sa ovogodišnje liste nominovanih? Pošaljite komentar, možda smo zaboravili nekog ko je zaslužio da se nađe među najboljima.

Ostavite komentar

%d bloggers like this: