Kinoteka: 100 srpskih filmova za kulturno dobro

Izvor: B92/Tanjug


Jugoslovenska kinoteka je, u skladu sa svojim ovlašćenjima i prema Zakonu o kulturnim dobrima, proglasila danas 100 srpskih filmova za kulturno dobro od velikog značaja.
Na osnovu glasanja kritičara, analitičara, teoretičara i profesora filma odabrana su 102 najbolja domaća ostvarenja, snimljena u periodu od 1911. i prvog srpskog igranog filma “Karađorđe” pa do kraja 1999. godine, pri čemu “S verom u Boga” i “Nevinost bez zaštite” već imaju status kulturnog dobra od izuzetnog značaja.

Na prvom mestu našao se film “Ko to tamo peva”, slede “Skupljači perja”, “Tri”, “Kad budem mrtav i beo”, “WR – Misterije organizma”, “Buđenje pacova”, “Maratonci trče počasni krug”, “Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT”, “Marš na Drinu” i “Podzemlje (Underground).

Među odabranim ostvarenjima su i “Jutro”, “Otac na službenom putu”, “Lepa sela lepo gore”, “Nacionalna klasa”, “Balkanski špijun”, “Mlad i zdrav kao ruža”, “Karađorđe”, “Specijalno vaspitanje”, “Davitelj protiv davitelja”, “Virdžina”, “Varljivo leto ’68”, “Rane”, “Mi nismo anđeli”, “Bitka na Neretvi”, “Bure baruta”, “Salaš u malom ritu”, “Tito i ja”, “Balkan ekspres”.

Tu su i “Ljubav i moda”, “Jagode u grlu”, “U raljama života”, “Seobe”, “Pop Cjira i po Spira”, “Crna mačka, beli mačor”, “Užička Republika”, “Nož”, “Pas koji je voleo vozove” i drugi.

Ceo tekst pročitajte ovde

Ostavite komentar

%d bloggers like this: