“Houston, We Have a Problem” izazvao pometnju na Trajbeka festivalu

Ostvarenje slovenačkog reditelja Žige Virca “Houston, We Have a Problem”, koje govori o jednoj od najvećih teorija zavera iz perioda Hladnog rata – da li je Jugoslavija imala svemirski program koji je Tito prodao Amerikancima, nakon čega su Amerikanci uspeli da slete na Mesec, upravo je imao svoju premijeru na Trajbeka filmskom festivalu u Njujorku i izazvao je pravu lavinu reakcija.

I dok neki tvrde da je ova priča istinita, drugi je odbacuju kao potpunu izmišljotinu i film predstavljanju kao vrhunsko urađeni lažni dokumentarac.

Za to vreme, reditelj mudro ćuti. Žiga Virc, ostvarenje “Houston, We Have a Problem” karakteriše kao “doku-fikciju” koja ima za cilj da ljude natera da razmisle, čemu će verovati, ne samo u ovom filmu nego u medijima uopšte.

Dokumentarac koristi arhivske snimke, kao i novi materijal koji je snimljen na starim lokacijama, na kojima se, navodno, 60-ih godina prošlog veka u Jugoslaviji razvijao svemirski program koji je, kasnije, Tito prodao Kenediju za 2,5 milijardi dolara.

Nakon toga, Amerikanci su sleteli na Mesec, Tito postao jedan od najpopularnijih svetskih lidera onog vremena, a Jugoslavija počela da se ubrzano razvija i postaje Evropska sila.

Kako kaže slovenački filozof: “Čak i da je sve lažno, izmišljotina nam govori o društvu u kojem živimo”.

Film je do kraja ostao misterija, jer reditelj Virc nije želeo, nakon projekcije, da otkrije publici šta je u filmu istina, a šta nameštaljka.

“Želeo sam da prikažem simboličnu priču o usponu i padu Jugoslavije”, rekao je on.

Ostavite komentar

%d bloggers like this: