Grupa S.T.R.A.H i premijera filma „Pola stoljeca diska“ na zatvaranju Dok n Ritam festivala

Izvor: DKSG


Danas će dodelom nagrada žirija i publike biti zatvoren prvi Festival muzičkog dokumentarnog filma DokʹnʹRitam koji se održava u Domu kulture „Studentski grad“.
Poslednjeg dana festivala u 16 časova u Klubu-knjižari Magistrala biće prikazan film „Ja repujem – Smoke Mardeljano“ koji će publiku uvesti u svet srpskog hiphopa kroz lik i delo Smoke Mardeljana.

cert7
U 17 časova u istom prostoru biće predstavljeni dokumentarni filmovi u nastanku „Nebeska tema“, film Mladena Matičevića o Vladi Divljanu i film „Iza horizonta“ Sande Ristovski i Ivana Grlića o Lazi Ristovskom, klavijaturisti grupa Smak i Bijelo dugme.
U 18 časova o biografiji Džimija Hendriksa „Soba ogledala“ govoriće Nenad Pejović gitarista grupe Kanda, Kodža i Nebojša i Mićun Ristić.
U 19 časova u Velikoj sali biće prikazan film „Slagalica“ reditelja Aleksandra Koviloskog iz Makedonije (srpska premijera filma). Slagalica je uzbudljivi dokumentarni film o makedonskoj hip-hop sceni danas iz ugla njenih protagonista.

Foto: DKSG

Foto: DKSG

U 21 sat na Letnjoj pozornici biće prikazan film „Pola stoljeća diska“ reditelja Zvonimira Rumboldta (srpska premijera filma). Prošlo je već pola veka od prvog diska na našim prostorima. Petar Ivulić, splitski avanturista bračkih korena, a pariske adrese, 1964. godine u Jelsi na ostrvu Hvaru otvara prvi disko klub u tadašnjoj državi. Ne može ga registrovati pod tim imenom jer takvo nešto ne postoji kao opcija…Tim pionirskim poduhvatom pokrenut je talas otvaranja disko klubova diljem zemlje i taj oblik socijalnog druženja obeležio je dve naredne dekade.

Foto: DKSG

Foto: DKSG

Koncert na zatvaranju festivala na Letnjoj pozornici u 22 sata je presedan u svakom smislu – reč je o povratku kultnog beogradskog sastava S.T.R.A.H. ( Svako To Razume Ako Hoće – tumačenje by Dušan Kojić Koja) koji je delovao krajem osamdesetih godina XX veka. S.T.R.A.H. čine gitarista i pevač Željko Debeljević, basista Felix i poznati beogradski novinari Aleksandar Žikić i Saša Timofejev na bariton gitari i bubnjevima. Neke od njihovih pesama, posebno „Mesec“ i „Noćas” bile su svojevremeno među najslušanijima na radio stanicama i žurkama. Iako godinama ne deluje, bend je zadržao veliki broj poštovalaca koji željno očekuju njihovo ponovno okupljanje. Čekanju je kraj! Na svom prvom nastupu nakon višegodišnje pauze, specijalnom mini koncertu u čast zatvaranja prvog festivala muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam, S.T.R.A.H. će predstaviti deo materijala sa albuma koji upravo pripremaju.

Foto: DKSG

Foto: DKSG

Nakon koncerta u 22.30 biće dodeljene nagrade žirija i publike. A discoparty nakon dodela nagrada pravi DJ Dada Selectah.
Žiri prvog Festivala muzičkog dokumentarnog filma čine Mladen Matičević, reditelj, Vladan Petković, filmski kritičar i novinar i Neno Belan, muzičar.

Ostavite komentar

%d bloggers like this: