Gorki list Nagrada publike filmu “Na duši i telu”

Film koji je otvorio Glavni takmičarski program, dobitnik Zlatnog medveda za najbolji film na Filmskom festivalu u Berlinu – mađarska ljubavna priča “Na duši i telu” rediteljke Ilidike Enjedi, dirnula je publiku 24. Festivala evropskog filma Palić, koja je ovom ostvarenju dala najviše glasova. Publika je glasala na dva načina: na sajtu Festivala i putem glasačkih listića, koji su popunjavani nakon projekcija (u izboru su bili i flmovi prikazani van konkurencije).

Drugi po redu film po ukusu palićke publike je emotivna drama “Fortunata”, koju je režirao poznati glumac Serđo Kastelito (igrao između ostalog u “Velikom plavetnilu” Lika Besona). Fascinantna Džazmin Trinka je dobila nagradu za najbolju glumicu u selekciji “Izvestan pogled” ove godine u Kanu.

Na treće mestu je film “Jupiterov mesec” mađarskog reditelja Kornela Mundrucua, koji je inače bio nominovan ove godine za Zlatnu palmu.

Kroz ovogodišnje 24. izdanje Festivala evropskog filma Palić nastavila se višegodišnja saradnja Gorkog Lista i Festivala. Već punih 19 godina Gorki List upotpunjuje atmosferu i festivalski ambijent, ali i podstiče gledaoce na razmišljanje i reakciju, te ih poziva da otvorenih čula prate svet oko sebe.

Gorki List nagradom publike za najbolji film dokazuje da publika preuzima aktivnu ulogu i iz svog ugla sagledava dela filmske umetnosti prikazana na Festivalu. Na taj način uvaženo je, pored mišljenja stručnog žirija, i mišljenje najbrojnijeg „žirija“ tj. onih zahvaljujući čijoj lojalnosti i posvećenosti filmu Festival traje svih ovih godina, uvažavajući činjenicu da se izbor najboljeg filma po mišljenju publike često zasniva na drugačijim kriterijumima od kriterijuma stručnog žirija.

Nagrade najboljim ostvarenjima 24. Festivala uručene su sinoć na Letnjoj pozornici Palić. Zlatni toranj za najbolji film Žiri je dodelio ostvarenju “Park” Sofije Egzarhu, dok je Palićki toranj za najbolju režiju dodeljen Heleni Hegeman za film “Preterani aksolotl”. Specijalno priznanje je dobio hrvatski reditelj Igor Bezinović za ostvarenje “Kratki izlet”. Nagradu Žirija kritike za najbolji film u programu Paralele i sudari dobio je film “Ne gledaj mi u tanjir”, a Specijalno priznanje otišlo je filmu “Poslednja porodica” reditelja Jana Matušinskog.

24. Festival evropskog filma Palić održao se od 15. do 21. jula na više lokacija u prelepom prirodnom okruženju kraj jezera Palić i u Subotici. Prikazano je preko 80 filmova raspoređenih u 11 programskih celina uz prisustvo gostiju iz cele Evrope.

Ostavite komentar

%d bloggers like this: