Filmovi koji su obeležili 2016.

Holivud je i ovu godinu dočekao sa oko 11 milijardi dolara prihoda, što je u poslednjih nekoliko godina standardna cifra za skup svih većih i manjih studija koji učestvuju u industriji zabave.
Polako ali sigurno, Kina postaje sve veća pretnja američkom, do sada neprikosnovenom, vodećem mestu u svetu filma.
Ova godina, kao i ostale, imala je svoje hitove i promašaje, očekivane i neočekivane.
Mnogi filmovi su nas iznenadili prijatno, od mnogih smo suviše očekivali, a nismo dobili skoro ništa.
Tržište je oštro, a publika ne prašta. Kvalitet se, u ovom brzom svetu ocenjuje, uglavnom, novcem.
I pored toga, postoje filmovi koji su izuzetni, a nisu privukli pažnju većeg gledalačkog kruga.
Sasvim očekivano.
U gomili proizvoda, pokušali smo da izdvojimo 10 ostvarenja iz što različitijih žanrova, koji su, po nama, obeležili ovu godinu.


“Deadpool”

‘R-rated’ film, gde oznaka “R” znači ‘Restricted’, u prevodu je film koji ne bi smeli da gledaju mlađi ispod 17 godina samostalno, bez pratnje roditelja ili druge punoletne osobe.
Jedan od njih, ovogodišnji mega-hit “Deadpool” uspeo je da dobije tutulu najuspešnijeg “R” filma svih vremena, sa zaradom od oko 750 mil.$.
Fenomenalan uspeh za ostvarenje sa budžetom od 60 mil.$.
Rajan Rejnolds igra Vejda Vilsona/Dedpula, jednog od najpoznatijih i najoriginalnijih Marvelovih antiheroja. Vejd Vilson bio je običan čovek, dok nije otkriveno da ima neizlečivu bolest. Tada je dobio sumnjivu punudu, da mu se vrati zdravlje i čak, pojačaju sposobnosti, u zamenu za obavljanje mutnih poslova za jednu organizaciju. Kako to uvek biva, kada se privatne stvari umešaju u posao, stvari se zakomplikuju i osveta je samo pitanje trenutka.
Uz Rejnoldsa, u filmu igraju Đina Karano, T.Dž. Miler, Stefan Kapičić, Brajana Hildebrand, Morena Bakarin i ostali.

 

“Toni Erdmann”

Najbolji evropski film 2016. godine, Film “Toni Erdmann”, rediteljke Maren Ade, prvi je film koji je dobio ovu laskavu titulu, a da ga je režirala žena.
Na mnogim festivalima proglašavan je za najbolji. Među njima je i domaći Filsmki festival Palić.
Priča prati uspešnu poslovnu ženu, Nemicu, koja živi u Bukureštu. Njen ekscentrični otac, na neki način, pomaže joj da shvati šta je u stvari život.
Sandra Huler, Peter Simonišek i Mihael Vitenborn samo su deo glumačke ekipe ovog ostvarenja.

 

“Rogue One: A Star Wars Story”

U vreme konflikta, grupa neočekivanih junaka ujediniće se u misiji da ukrade planove za Zvezdu smrti, najstrašnije oružje za uništenje koje poseduje Imperija. Ovaj ključni trenutak u Star Wars istoriji okupiće obične ljude koji su odabrali da rade izuzetne stvari i na taj način će postati deo nečeg što je veće od njih samih.
Ovo je, po mnogima, jedan od najbolje uraženih filmova ove godine, a svakako jedan od najboljih filmova iz “Star Wars” mitologije iako nije zvanični deo “Satr Wars” franšize.
Lucasfilm, sada deo kompanije Disney, predstavlja nam “Rogue One: A Star Wars Story”, prvi u seriji Star Wars samostalnih filmova smeštenih u svet koji fanovi poznaju i vole, ali koji predstavlja nove likove i priče.

Felisiti Džons, da igra glavnu junakinju Džin Erso, prkosnu mladu ženu koja će svoje veštine podeliti s Alijansom pobunjenika, s kojom će i krenuti u očajničku misiju. Uz nju, u filmu igraju Dijego Luna, Ben Mendelson, Doni Jen, Mads Mikelsen, Alan Tidik, Riz Ahmed i Forest Vitaker.

Režiju potpisuje Garet Edvards.

 

 

 

“Hacksaw Ridge”

Film koji je ponovo otvorio vrata Holivuda Melu Gibsonu, ratna drama “Hacksaw Ridge”, jedan je od ozbiljnijih kandidata na predsojećim dodelama Oskara, za neku od glavnih nagrada.
Lionsgate Movies predstavlja nam istinitu priču o čoveku koji je išao u rat bez puške i koji je iskazao svoje herojstvo na terenu uprkos nerazumevanju mnogih saboraca. Endrju Garfild igra Dezmonda T. Dosa, Tereza Palmer njegovu devojku Doroti Šut, Vins Von narednika Hauela, Sem Vortington kapetana Glovera.
Kod bitke za Okinavu, Dezmond je ne noseći oružje pokazao izuzetnu hrabrost spasivši mnoštvo svojih saboraca sigurne smrti. Zbog ovog herojskog čina, nagrađen je Medaljom časti, što je bio prvi slučaj da je neko, ko je odbio da nosi oružje, nagrađen jednim od najvećih ratnih odlikovanja.

“Hacksaw Ridge” imao je premijeru na Filmskom festivalu u Veneciji, na kojem je prisutna filmska ekipa dobila desetominutne stojeće ovacije.

 

 

“The Wailing” 

Iz Južne Koreje ove godine dolazi nam jedan od najboljih horor/trilera, ostvarenje pod nazivom “The Wailing” (originalni naslov “Goksung “). Kompanija Well Go USA i reditelj Hong Jin Na (“The Yellow Sea”, “The Chaser”)predstavljaju nam priču o čudnim stvarima koje počinju da se dešavaju u malom mestu nakon što u njega dođe misteriozni stranac.
Sumnja se polako pertvara u histeriju jer u selu počinju da se dešavaju neočekivane i neobjašnjive smrti i natprirodne pojave. Hvang Jung-Min, Čun Vu-Hi, Kvak Do-Voni i Jun Kunimura čine glumačku ekipu filma koji će vas držati na ivici stolice, ali i živaca, sve vreme.

 

 

“Manchester by the Sea”

Od svoje prve projekcije, na Filmskom festivalu Sandens, ostvarenje Keneta Lonergana, “Manchester by the Sea” dobija odlične kritike. Priča ovog ostvarenja odvija se u Masačusetsu (SAD) i govori o stricu (Kejsi Aflek) koji počinje da vodi brigu o bratancu (Lukas Hedžes) kada mu otac iznenada umire.
Performansi koje su izveli Aflek i Hedžes, po mnogima, zaslužuju nagrade, a u ostaloj ekipi imaćemo prilike da vidimo Kajla Čendlera, Mišel Vilijams, Metjua Broderika, Grečen Mol, Tejta Donovana i Karu Hejvord.

 

 

“Arrival”

Ono što je 1977. godine bio Spilbergov “Close Encounters of the Third Kind” ove godine je film “Arrival” Denisa Vilneva.
Veliki vanzemaljski brodovi misteriozno se pojavljuju širom naše planete i ne komuniciraju ni nalik našem jeziku.
Lingvistkinja (Ejmi Adams) i matematičar (Džeremi Rener) deo su ekipe koja je dobila zadatak da protumači šta pridošlice žele i zbog čega su ovde.
U pozadini ove, krije se mnogo dublja priča, koja nas nagoni da se zamislimo nad životom i ciklusima koji postoje u prirodi i celom postojanju, a kojih ili nismo svesni ili ih ne želimo razumeti.

 

 

“Elle”

Pol Verhoven, majstor napetosti, jakih emocija i strasti, predstavlja nam novu priču, triler/dramu pod nazivom “Elle”. Izabel Iper igra poslovnu ženu koju maskirani predator napada i siluje u njenom domu. Nakon toga, njen život postaje svakodnevno misteriozno preispitivanje i ulazak u ulogu istražiteljke, žene koja od žrtve postaje lovac.
Priča koja, u Verhovenovom stilu, ima ton napetosti sve vreme, čak i kada se otkrije počinilac, ne gubi na intenzitetu.
“Elle” je jedna od najjačih drama ove godine.
Osvojila brojne nagrade publike i kritike na raznim festivalima i od brojnih filmskih asocijacija, a nominovana je u dve kategorije za nagradu Zlatni Globus.

 

“Voyage of Time”

Ovaj film zasluženo ulazi među ostvarenja koja su obeležila ovu flmsku godinu, pre svega zbog fascinantnih kadrova i prelepih slika sklopljenih savršeno u jednu celinu, koju nam predstavlja reditelj Terens Malik.
Dokumentarac “Voyage of Time” put je u prošlost naše planete i potraga za našom budućnošću. Naratori dve verzije ovog dokumentarnog ostvarenja su Bred Pit (“Voyage of Time: The IMAX Experience”) i Kejt Blančet (“Voyage of Time: Life’s Journey”).
Film koji se gleda bez daha, podseća nas u kakvoj lepoti živimo i koliko je komplikovan, a zapravo jednostavan i izbalansiran čitav život i čitav svemir.

 

 

“Kubo and the Two Strings”

Vizuelno remek delo studija Laika, poznatog po radu u stop moušn animaciji, našlo se među ostvarenjima koja su donela kvalitet ovoj filmskoj 2016. godini.
“Kubo and the Two Strings” govori o dobrodušnom dečaku, po imenu Kubo, koji živi skromno brinući se o svojoj majci u uspavanom selu na obali mora, sve dok duh iz prošlosti ne okrene njegov život naglavačke ponovnim pokretanjem prastare osvete.
U glumačkoj glasovnoj postavci za ovo ostvarenje nalaze se filmske veličine kao što su Metju Mekonahi, Šarliz Teron, Runi Mara, Rejf Fajns. Art Parkinson pozajmljuje glas dečaku, glavnom junaku priče.
Režiser filma “Kubo and the Two Strings” je Trevis Najt.

 

 

Nadamo se da 2017. godina neće biti ništa manje zanimljiva i kreativna. Ovo su bili naši favoriti koji su obeležili godinu koju upravo ispraćamo. Ako imate svoje favorite, napišite komentar i recite nam, koji su.

Želimo vam sve najbolje u Novoj 2017. godini.

 

Ostavite komentar

%d bloggers like this: