Film Zaveštanje danas na Moskovskom filmskom festivalu

Dokumentarni film „Zaveštanje” reditelja Ivana Jovića (publici poznatog po igranom ostvarenju „Isceljenje”), biće danas, 23. juna, prikazan u okviru renomiranog Moskovskog međunarodnog filmskog festivala, čije je 39. izdanje juče počelo. Reprizna projekcija „Zaveštanja” biće održana 27. juna. Film će biti prikazan van konkurencije u programu “Special screenings”.

Nakon projekcije filma organizovan je razgovor sa autorima filma, Ivanom i Monjom Jović.

„Zaveštanje” je sastavljeno od svedočanstava ljudi koji su preživeli genocid u Nezavisnoj državi Hrvatskoj u periodu od 1941. do 1945. godine.

Film se sastoji isključivo od emotivnih i katarzičnih svedočenja preživelih, bez korišćenja arhivskog materijala – fotografija i istorijskih snimaka koje su uglavnom načinili zločinci, jer je to njihova, dehumanizovana vizura stradalih. Po ovome, film je blizak najznačajnijem filmu o Holokaustu: višečasovnom ostvarenju Kloda Lancmana „Šoa”.

U okviru ovog kapitalnog projekta zabeleženo je 450 sati materijala i čak 94 intervjua po prilagođenim metodama Fondacije Šoa, koju je osnovao poznati reditelj Stiven Spilberg i koja je uspela da na isti način snimi veliki broj svedočanstava Jevreja koji su prošli kroz pakao Holokausta.

Ostavite komentar

%d bloggers like this: