Film “Pored mene” na BeNeFFu

Izvor: Taramount

Film “Pored mene” prikazan je u selekciji Balkan New Film Festivala #BeNeFF u Štokholmu. Ovaj festival posvećen je promociji filmova iz balkanskih zemalja, sa specijalnim fokusom na žene u kinematografiji, to jest na afirmaciju žena koje na filmu rade “iza kamere”, ali i takozvanih “ženskih filmskih priča”, odnosno scenarija u kojima su ključne ženske uloge i koji, na neki od načina, dotiču pitanja vezana za žene i rodnu ravnopravnost. Na ovom festivalu, projekcija filma “Pored mene” bila je u tri najposećenije, a publika ravnomerno sastavljena od Šveđana i dijaspore iz svih balkanskih zemalja, na film je reagovala pozitivno i burno. Tokom projekcije čulo se smejanje, aplauzi, uzdisanje, kao i poneki glasni komentar na švedskom, srpskom i makedonskom jeziku.

Pored mene

Pre početka projekcije, publici se obratila ko-scenaristkinja filma, koja je ispričala osnovne podatke o procesu, temi i ideji, a pošto je publika pogledala film, još pedesetak minuta proteklo je u razgovoru o strukturi dramaturgije filmske priče, njenim edukativnim elementima, filozofskim konceptima koje film ilustruje, kao i o generalnom odnosu između poučnog i politički korektnog u savremenoj kinematografiji. U okviru Festivala, održana i panel diskusija o poziciji autorki u novim balkanskim filmovima, a jedan deo panela bio je posvećen diskusiji o filmu “Pored mene”, koji je publika ocenila kao značajan, zbog svoje univerzalnosti.

Foto: Taramount

Foto: Taramount

“Bez obzira da li poznajete situaciju u Srbiji, ovaj film razumete , jer znate šta su problemi mladih, svuda u svetu. On je pažljivo konstruisan, kao neka zgrada, koja na kraju bude raznesena bombom i tek kada vidite kuda su sve odleteli njeni delići, shvatite da nije bilo ni jednog globalnog problema mladih, koji se u ovom filmu ne pominje. Siguran sam da bi ovaj film trebalo titlovati na što više jezika, jer bi trebalo da ga pogledaju svi srednjoškolci na svetu”, rekao je Stefan P., glumac iz Francuske, koji trenutno radi u Štkoholmu. “Film je savršen! Danas su svi filmovi edukativni, a niko ne želi da u bioskop dođe da ga prevaspitaju. Ovaj film nije takav. Dok ga gledate, vama uopšte ne pada na pamet da vas neko edukuje: samo pratite priču i likove, razmišljate o prirodnosti svih glumaca koji u filmu igraju. Ali, kada se film završi, shvatite da je bio jako ozbiljan, da su te teme bile važne i da vas je nečemu naučio. i ako je edukativan, to je pravi, umetnički film, koji se sviđa publici”, kazala je Mete, studentkinja filmske umetnosti pri Švedskom filmskom institutu. “Stevan Filipović je najbolji mladi reditelj u Srbiji. Dobro razmišlja. Gledala sam i njegov prošli film i dopao mi se, ali ovaj me je više nasmejao, da bi me zatim još više potresao”, rekla je Ljubica, studentkinja srpskog porekla, koja živi u Štokholmu.

Foto: Filmski Festival Pula

Foto: Filmski Festival Pula

Selekciju ovogodišnjeg BeNeFFa čine filmovi iz Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske. Makedonije i Crne Gore, a stručni žiri sastavljen od relevantnih filmskih umetnika i kritičara, doneo je odluku o nagradama. Nagradu za najbolju ženu u autorskoj ekipi dobila je Maja Radošević, kako je žiri istakao za elegantnu i dinamičnu fotografiju koja je uhvatila kolektivno i izvukla individualno, u školsoj drami “Pored mene”.

 

Ostavite komentar

%d bloggers like this: