Film Panama u Ukrajini – na festivalu Molodist i u bioskopima

Izvor:  MegaCom Film

Prvi dugometražni igrani film Pavla Vučkovića “Panama” biće prikazan u takmičarskom programu Internacionalnog filmskog festivala Molodist, koji se održava u Kijevu od 24. oktobra do 1. novembra. Film će imati dve projekcije: u subotu, 31. oktobra od 12 časova i u nedelju, 1. novembra, od 17.15.

Reditelj i ko-scenarista filma Pavle Vučković je gost Festivala, a “Panama” će nakon prikazivanja na Molodistu ući u bioskopsku distribuciju u Ukrajini.

Pored toga, film će 7. novembra biti prikazan i u Vilniusu u Litvaniji na Filmskom festivalu Scanorama (reprizne projekcije: 8, 13, 16. i 18. novembra).

Foto: MegaCom Film

Foto: MegaCom Film

Kako bismo zbog velikog interesovanja izašli publici u susret, glavni glumci iz filma “Panama” Jovana Stojiljković i Slaven Došlo družiće se u subotu, 31. oktobra, sa obožavaocima u bioskopu Cineplexx Ušće Shopping Center u periodu od 18.30 do 19.30h.

Bioskopska premijera filma “Panama” održana je 21. oktobra u punoj velikoj dvorani Sava centra, a publika je dugim ovacijama pozdavila ekipu filma, koja se nakon projekcije zadržala u razgovoru (i fotografisanju) sa velikim brojem uglavnom mlađih gledalaca.

Foto: Nemanja Mišćević

Foto: Nemanja Mišćević

Film se trenutno nalazi na repertoaru bioskopa širom Srbije.

Reditelj Pavle Vučković u svom filmu donosi ljubavnu priču kojom na suptilan i poetski način govori o trenutnom najvećem problemu mladih ljudi: nepokazivanju emocija, zaziranju od intimnosti i iskrenosti i sveukupnom otuđenju. Dva junaka, u vrhunskoj glumačkoj igri se bore protiv svojih emocija, pokušavajući da sakriju osećanja i tako se priklone modernim konvencijama koje odnose među mladim ljudima svode na isprazno, uzdržano i seks bez emocija. Iz straha da ne budu odbačeni, junaci Vučkovićevog filma proživljavaju unutrašnju, intimnu dramu u kojoj zabranjena ljubav više nije pitanje staleža ili nacionalnosti, već moderne konvencije da su emocije među mladima nepotrebne i odraz slabosti. Saosećanje i empatija su predmet sprdnje. Zato ovaj film, na pametan način, poseduje i društveno kritičku notu, iako se time ne bavi direktno. Tematski univerzalan, na potpuno nov, drugačiji i iskren način govori o onome što je svuda oko nas, ali mi to ne primećujemo.

Glavni junak filma Panama je Jovan (Slaven Došlo), koji se, između ostalih devojaka, viđa i sa Majom (Jovana Stojiljković). Odnos sa njom ga u početku ne zanima, ona mu deluje neiskusno i naivno. Međutim, postepeno, njeno ambivalentno ponašanje počinje da ga intrigira. Prateći video snimke i tragove sa interneta, Jovan otkriva Majin paralelni život, upliće se u sopstvenu igru laži i ljubomore. Jovan gubi sebe, očajnički pokušavajući da otkrije ko je zapravo Maja.

Foto: MegaCom Film

Foto: MegaCom Film

Glavne uloge u filmu tumače Slaven Došlo, Jovana Stojiljković, Miloš Pjevač, Tamara Dragićević, Jelisaveta Orašanin. U ostalim ulogama svoj doprinos filmu dali su i Nebojša Milovanović, Aleksandar Đurica, Branka Pujić, Andrija Daničić…

Scenario za film su napisali Pavle Vučković i Jelena Vuksanović.

Debitantski dugometražni igrani film Pavla Vučkovića svetsku premijeru je imao u okviru glavnog programa ovogodišnjeg Kanskog filmskog festivala.

Producent filma je beogradski Collapse Films, a iza izvršne produkcije stoji Miroslav Mogorović.

%d bloggers like this: