Edi Marfi kritikovao “bele” Oskare još 1988.

Bliži nam se dodela najprestižnije filmske nagrade. Za nekoliko dana, tačnije, 28. februara, imaćemo prilike da, po 88. put, pratimo ceremoniju dodele priznanja najboljim glumcima i glumicama, rediteljima, producentima i ostalim filmskim stvaraocima, koji vredno rade tokom svojih karijera kako bi li uspeli da postanu deo filmske elite i ostanu upamćeni zauvek kao najuspešniji u svom poslu.

Ove godine, svima je poznata kontroverza koja je obavila i zasenila predstojeću ceremoniju. Crni glumci su se pobunili da nisu ravnopravno zastupljeni u nominacijama i dosta njih je najavilo i bojkot ovogodišnje dodele nagrada. Prva je glas digla Džejda Pinket Smit, supruga Vila Smita, a za njom su sledile kritike i ostalih. Jedno vreme Kris Rok, koji treba da bude voditelj čitavog događaja, bio je u dilemi da li da nastupa ili ne, ali je odlučio da će ipak ispoštovati ugovor i pojaviti se na sceni, doduše, sa oštrijim šalama, upravo na ovu temu, nego što je planirao.

Međutim, mnogi ne znaju da se i ranije neravnopravnost dovodila u pitanje. Davne 1988. godine Edi Marfi je javno govorio o ovoj temi upravo na dodelama nagrada Oskar, kada je pozvan da preda nagradu za Najbolji film.

Kako je sve to izgledalo, podsetimo se putem ovog inserta.

Ostavite komentar

%d bloggers like this: