Dvanaesto izdanje festivala Slobodna Zona u Areni Cineplex od 10. do 15. novembra

Izvor: Arena Cineplex


Dvanaesto izdanje festivala Slobodna Zona će publici u Areni Cineplex od 10. do 15. novembra, predstaviti igrane i dokumentarne filmova iz celog sveta.

Film Neruda reditelja Pabla Laraina otvoriće festival u četvrtak 10. novembra u 20:30 časova.

 

Okosnicu programa, kao i prethodnih godina, čine filmovi koji se bave problemima savremenog društva.

 

Posebna filmska poslastica za sve ljubitelje tehnologije, futurizma i digitalnog aktivizma biće i novi dokumentarac kultnog ekcentričnog reditelja Vernera Hercoga. Čujte i počujte: Maštarije o novom konektovanom svetu postavlja publiku pred pitanje: Kakav je i koliki egzistencijlni uticaj robitike, interneta stvari (Internet of Things) i veštacke inteligencije na život čoveka? Društvo danas zavisi od interneta u skoro svakom pogledu, ali retko kada zaista zastanemo da preispitamo njegovu beskonačnost, svemogućnost i nezaustavljivu omniprisutnost. Svoje istraživanje našeg ubrzanog online života u kojem smo svi povezani, autor dokumentuje pričama različitih čudnih i zabavnih pojedinaca – od tehnoloških pionira poput Elona Maska, do žrtava radijacije wi-fi uređaja, čije anegdote i iskustva prikazuju kompleksnu sliku našeg vrlog novog sveta.

 

 

Britanski film Sing street vratiće nas u zlatne osamdesete godine, rokenrol i makar na kratko podsetiti na uticaj muzike novog talasa na tada jugoslovensku omladinu. Odlično coming of age ostvarenje je ujedno i mjuzikl sa neverovatnim originalnim soundtrackom. Sing Street prati Konora, četrnaestogodišnjaka koji beg od svojih roditelja pred razvodom i uobičajenih tinejdžerskih problema, vidi u misterioznoj, lepoj i uber kul devojčici Rafini. Da bi je osvojio, poziva je da bude glavna zvezda spotova njegovog benda. Postoji samo jedan problem: taj bend ne postoji… još uvek.

 

Novi film Li Tamahorija o porodičnom rivalstvu i pomirenju – Patrijarh, smeštena je u 60-te godine ruralnog Novog Zelanda. Zasnovan na romanu Bulibaša: Kralj cigana, najpoznatijeg maorskog pisca sadašnjice Vitija Ihimaerija, film predstavlja porodice Mahana i Paeta, zakletih neprijatelja i poslovnih rivala. Četrnaestogodišnji Simeon, najmlađi sin Mahana, postaće simbol generacijske borbe i suprostavljanja tvrdoj tradiciji Maora. On će, na pragu svog odrastanja, otkriti tajnu koja stoji iza duge plemenske netrpeljivosti i suprotstaviti se glavama svoje porodice i tradicionalnim vrednostima Maora.

 

Na 12. Slobodnoj Zoni predstavićemo i dobitnika ovogodišnje Glavne nagrade u selekciji Izvestan pogled u Kanu, Najsrećniji dan u životu Olija Makija. Neodoljivo šarmantan prvenac Juha Kvosmanena, sniman u crno-beloj tehnici, duhovita je drama inspirisana istorijskim obračunom finskog boksera Olija Makija i američkog šampiona Dejvija Mura u Helsinkiju 1962. godine. Oli je momak sa sela i sve je spremno za njegovu pobedu, sve što treba da uradi je da izgubi višak kilograma i usredsredi se na meč. Međutim, Oli se zaljubljuje.

 

Ostavite komentar

%d bloggers like this: