Đuričko: Imam pravo da kažem šta mislim, nisam starleta

Izvor: B92/N1


Naravno da glumci imaju pravo da iznose svoje mišljenje o politici, kaže glumac Nikola Đuričko za “N1” ističući da je to pravo svakog slobodnog čoveka.
“Mene uvredi kad kažu: Šta imaju glumci da se mešaju u politiku. Pa nisam ja starleta ,sine moj, ja sam čitao Šekspira, čitao sam Dostojevskog, imam neki stav o životu. Imam puno pravo kao građanin da iznesem svoje mišljenje, a to što sam glumac je prednost, jer mediji pažljivije slušaju”, rekao je on gostujući u emisiji Tri tačke.

Dodaje da to pravo imaju ne samo glumci, već i učitelji, omladinci …. jer je to pravo svakog slobodnog građanina.

“Čak i da imamo pogrešan stav, imamo pravo da pričamo, a ne da nas neko ućutkuje!”

Kako kaže, primetio je da dosta njegovih kolega “utanji” glas kad priča o politici, da se plaše prisluškivanja. “Ja neću da popuštam tom strahu kod sebe. Kao neko ko ima priliku da kaže nešto što je polupristojno i normalno.”

Đuričko, koji je igrao u rediteljskom prvencu Anđeline Džoli “U zemlji krvi i meda” čija premijera nije održana u Beogradu, kaže da je sramota sve što se desilo zbog toga.

“To me je dovelo na listu antisrba, čak sam i bio drugi na toj listi”, kaže on i dodaje da ga je povredilo to što nijedan kolega nije stao na njegovu stranu. Prema njegovim rečima, nismo spremni da razgovaramo o ratu u Bosni.

“Mi nismo mogli da im obezbedimo bezbednost ovde i to je stvarno faul. Ona je i ambasador UN. Možemo i da se ne slažemo s njenom idejom, ali nije trebalo tako”, dodaje Nikola Đuričko.

Govoreći o lošoj materijalnoj situaciji u kojoj se nalaze glumci na ovim prostorima, Đuričko kaže da oni nisu razdvojeni od drugih profesija. “Meni je gluma donela radost rada, kreativnog izražavanja, susretanja sa literaturom, susreta sa pametnim, ali i glupim ljudima. Što se tiče finansija, ne smem da se žalim, ja radim.”

Na pitanje da uporedi rad u inostranstvu i rad u Srbiji, kaže da je jedina velika razlika u vremenu i novcu. “Kadar je dobar kad je dobar, radnja je radnja, svetlo je svetlo. Meni se sviđa što sam shvatio da smo moje kolege i ja dobri glumci, a pride smo i dobri ljudi.”

Ostavite komentar

%d bloggers like this: