Dom kulture „Studentski grad“, program za novembar 2016.

Izvor: DKSG


nov16-1

 

Utorak 1.11.

Utorak, 1. novembar, 20.00, Velika sala
TURČIN U MANČESTERU
Slobodan Trifunović Sančo
Akustično veče – uz gitaru i usnu harmoniku

Sančo će publici DKSG, u kamernoj i intimnoj atmosferi, premijerno predstaviti pesme sa svog poslednjeg albuma – Turčin u Mančesteru, baš onako kako su i nastale, uz gitaru i usnu harmoniku. Autorskim radom se bavi od 1992. godine, a ovo je njegov osmi album. Takođe, kao mala retrospektiva, na repertoaru će se naći i kompozicije sa prethodnih albuma. Pretposlednji album Sančo je objavio 2011. godine u Londonu, za Matchbox Recordings (Sancho – A Prisoner of Freedom).

 

 

Izložbe knjiga u Holu Biblioteke

1-14. novembar
NAJBOLjI SRPSKI PRIPOVEDAČI
Autor: Rastko Marković

Pripovetke postoje još od vremena drevnih predanja i usmene narodne tradicije. Smatraju se najtežom književnom disciplinom. Ko su naši najveći majstori pripovedanja i koje su njihove najbolje priče, kojima se uvek sa zadovoljstvom vraćamo?
Sreda 2.11.

Sreda, 2. novembar, 19.00
Klub-knjižara Magistrala
Teološke teme
VRATA RAJA
Koncept raja u velikim religijama

Govori: Dušan Pajin

Ideja ili arhetip raja se javlja u najranijim kulturama Starog Egipta, Grčke, Indije, a kasnije i u hrišćanskoj tradiciji. Različite kulture su raj predstavljale upečatljivim likovnim delima i tehnikama koje su prethodile savremenom marketingu. To je jedna od trajnijih ideja u različitim kulturama i religijskim učenjima, koja se kasnije pojavila i u drugim vidovima političkih i ekonomskih projekcija – u komunizmu, kapitalizmu, potrošačkom društvu obilja.
Četvrtak 3.11.

3-14. novembar, Galerija
Otvaranje: četvrtak, 3. novembar, 19.00
I OVO SU KNjIGE… NOJZAC – Tatjana Dukić Počuč

Knjige sa znakom Nojzaca ne padaju u oči uobičajenom vizuelnom agresijom, dizajnom kome je cilj da privuče pažnju, nego upravo obrnuto, odsustvom agresije, vizuelnim stavom prema sadržaju knjige formom crteža slobodnom rukom (iako digitalne alatke nisu uskraćene). Crtanje nije samo način prezentovanja, već i razumevanja i doživljavanja sadržaja knjige, te daje personalni pečat rešenjima edicije. Svako rešenje može mimo korica voditi svoj samostalni život kao umetničko delo, a to je i koncept ove izložbe – predstaviti finalno rešenje korica, ali i crteže od kojih su one nastale, približavajući publici proces stvaranja i promišljanja.

Tatjana Dukić Počuč je diplomirala 2004. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, likovni odsek, smer grafičke komunikacije. Živi i radi u Novom Sadu, a bavi se grafičkim dizajnom, crtežom i grafikom.

Nakon otvaranja izložbe, u saradnji sa književnim programom DKSG, u Klubu-knjižari Magistrala biće održan razgovor o knjigama izdavačke radionice Nojzac iz Novog Sada, sa početkom u 20.00 časova.

Četvrtak, 3. novembar, 20.00
Klub-knjižara Magistrala
Izdavačka radionica Nojzac predstavlja romane:
OMLADINA BEZ BOGA Edena fon Horvata
LEDENI Roberta Šindela (prevodi Relje Dražića) i
svoju dizajnerku Tanju Dukić Počuč (izložba u Galeriji DKSG, 3-15. novembar)

Učestvuju: Marjan Čakarević i Relja Dražić

Roman Roberta Šindela bavi se krivicom, sećanjem, odgovornošću i zaboravom; knjiga Edena fon Horvata podsetnik je na to kako je sve počelo. – Teofil Pančić (Vreme)

Eden fon Horvat (1901, Rijeka – 1938, Pariz), austrijski pisac drama, romana i priča (Priče iz Bečke šume, Italijanska noć, Kazimir i Karolina, Večiti malograđanin)
Robert Šindel (‘44, Bad Hal, Austrija), dete jevrejskih komunista, u maoističkom pokretu, saosnivač Kommune Wien i književnog časopisa Hundsblume. Dobitnik nagrade Hajnrih Man (‘14).

Petak 4.11.

Petak, 4. novembar, 19.00
Klub-knjižara Magistrala
MUHAMED ALI – ŽIVOTNA PRIČA

Urednici Kontrast izdavaštva Vladimir Manigoda i Danilo Lučić predstaviće knjigu sportskog novinara Tomasa Hauzera Muhamed Ali – Životna priča. Ovo je priča o čoveku koji se uhvatio u koštac sa nasleđem robovlasništva, ratnohuškačkom politikom, ustavnim poretkom SAD, Parkinsonovom bolešću, predrasudama, mržnjom, ali i ličnim sumnjama i strahovima. Životopis Muhameda Alija može se čitati kao napet i uzbudljiv roman o junaku koji je ceo život prkosno govorio NE u lice svojoj sudbini i iz svake borbe izlazio nasmejan i neporaženog duha.

4, 5, 6. novembar, u 18.00 i 20.00, Mala sala
OTVORENA
r: Momir Milošević
ul: Jelena Puzić, Milena Đurović, Jelena Angelovski
Srbija, 2016, 75’

Prijateljstvo između Sare i Alise se čudno i naglo završava, nakon što Sara ispovedi svoje porive, koji premašuju želje tela. Pod pritiskom okoline, Alisa postaje otuđena, ostavljajući Saru da se bori sa košmarnom usamljenošću i represijom, koja poprima monstruozan oblik.

Ponedeljak 7.11.

Ponedeljak, 7. novembar, 20.00, Velika sala
Terens Mek Neli
FRENKI I DžONI
Beo art & Narodno pozorište u Beogradu & Narodno pozorište Sombor

Igraju: Sloboda Mićalović, Igor Đorđević
Režija: Tea Puharić

Frenki i Džoni je aktuelan i neophodan komad, jer se svi ponašamo kao da smo samim rođenjem toliko emotivno povređeni da bi do kraja života trebalo od nečeg da se branimo sopstvenim iluzijama, iza svojih štitova nedodirljivosti, a to neminovno vodi ka praznini. Ovaj komad govori o skidanju oklopa i gardova. O dozvoljavanju mogućnosti da budemo voljeni. O dozvoljavanju mogućnosti da budemo povređeni. Svi tražimo ljubav, ali da li smo sposobni da volimo? Ova partija šaha dvoje inteligentnih i atraktivnih, ali emocionalno osakaćenih ljudi, ipak je dirljiva, jer oni pristaju da daju šansu vezi koja od starta izgleda osuđena na propast i osvajaju nas idejom da i autsajderi mogu jednostavno uploviti u luku ljubavi. Kao što Džoni kaže: Nikada ne biraš ljubav. Ona bira tebe.

Ponedeljak, 7. novembar, 19.00 Mala sala
Psihološke teme
NIKOLA TESLA – UNIVERZALNA SVEST
Otkrivalačka intuicija Teslinog genija

Govori: Miodrag Vuković

Nikoli Tesli kao nesvakidašnjoj izumiteljskoj pojavi pripada 21. vek. Fascinirani asketski markantnom figurom genijalnog pronalazača, mnogi istraživači, sledbenici i ljubitelji nastoje da proniknu u postupke kojima je on odgonetao tajne prirode. U toj težnji ne zaostaju ni psiholozi, koji u Teslinom životu nalaze mnoge povode za pronicljiva tumačenja.
Utorak 8.11.

Utorak, 8. novembar, 20.00, Velika sala
FILMSKA, EVERGRIN I KLASIČNA MUZIKA
Klavirski trio

Trio čine Ana Stefanović na klaviru, Jelena Pejanović i Nevenka Tatić na violinama. Na programu će se naći izbor popularne filmske i zabavne muzike u aranžmanu za dve violine i klavir, kao i autorske kompozicije Ane Stefanović.

 

Utorak, 8. novembar, 19.00
Klub-knjižara Magistrala
DžEK KERUAK, ALEN GINSBERG:
IZABRANA PISMA
Priredili: Bil Morgan i Dejvid Stanford
Prevod Muharema Bazdulja, CLIO, ‘16

Uz video primere muzičara stasalih pod njihovim uticajem (priprema Mićun Ristić)
Govori: Muharem Bazdulj

Jedna od poslednjih velikih prepiski XX veka predstavlja dvojicu najpoznatijih bitnika od njihovog prvog susreta (’44) do Keruakove smrti (’69).
Sreda 9.11.

Sreda, 9. novembar, 19.00
Klub-knjižara Magistrala
Filozofske teme
BUDI ONO ŠTO JESI
Problem identiteta u civilizacijskoj perspektivi

Govori: Ljubinko Milosavljević

Najteže je, u stvari, biti ono što jesi. Želja za autentičnošću i identitetom podbacuje i prebacuje postavljene ciljeve. Nerealne ambicije često završavaju u malodušnosti i samopotcenjivanju ili u kompleksu više vrednosti, narcizmu i megalomaniji. Otuda je najteže pronaći srednji put, koji oličava meru saobraznosti sebe sa drugim ljudima i prirodom.
Četvrtak 10.11.

Četvrtak, 10. novembar, 20.00, Velika sala
Sanja Domazet
MESEC U PLAMENU
Beogradsko dramsko pozorište

Igraju: Zorana Bećić, Vesna Čipčić, Mateja Popović
Režija: Stefan Sablić

U vreme kada se više ne pišu pisma, već samo SMS poruke i romani i komadi koji im veoma nalikuju, nije bio mali izazov napisati komad sačinjen od epistola, koje su jedna drugoj pisale slikarka Milena Pavlović Barili i njena majka Danica Pavlović.

Četvrtak, 10. novembar, 19.00
Klub-knjižara Magistrala
Naš gost: MILOŠ PETKOVIĆ

Jedan od najpopularnijih pisaca epske fantastike u Srbiji, Nišlija Miloš Petković, predstaviće publici DKSG svoje nove serijale: Poljubac princeze Ildiko, Teslin vremeplov, ali i stare – Vukovi sudbine i Perunov hroničar. Razgovaraće sa nama o pisanju fantastike, filmu koji će se snimati prema Perunovom hroničaru, novom projektu koji radi sa Acom Seltikom…

Četvrtak, 10. novembar, 19.00, Mala sala
KUL, TREĆA STRUJA, DžEZ SA ZAPADNE OBALE

Godine 1948. orkestar Vudija Hermana je izveo podužu kompoziciju, u čijem su sastavljanju važnu ulogu odigrali i postupci preuzeti iz evropske klasične muzike. U završnom delu zablistao je Sten Gec, a njegov lirski solo je naveo mnoge mlade saksofoniste da pažljivo preslušavaju Lestera Janga. Early Autumn je postao hit 1949. Iste godine je Majls Dejvis izdao album Birth of the Cool, razradu zvuka koji je stvorio aranžer Gil Evans. Jedan od članova noneta koji je izneo ovu prekretnicu, Li Konic, smatra da se tu radilo o kamernom džezu. Teoriju i praksu kula je postavio pijanista Leni Tristano.

Kako bilo, Majlsovi saradnici su postali prvaci novog stila: Džeri Maligen je sa Četom Bejkerom patentirao model grupe sa Zapadne obale, a Džon Luis i njegov Modern Jazz Quartet napravili su najuspeliji spoj klasike i džeza. Okrenuta formi i lepoti tona, ova smirena muzika, često u lirskom i/ili introspektivnom raspoloženju, vratila je širu publiku džezu. Dejv Brubek se dosetio da je izvodi na koledžima. Njegov kvartet, u kome je blistao Pol Dezmond, privukao je mlađe ljude i inicirao ih u ljubitelje.

Četvrtak, 10. novembar, 18.00, Čitaonica E
INFORMACIONA PISMENOST 4 – CITATNI MENADžERI
Predavač: Obrad Vučkovac, bibliotekar

Polaznici radionice upoznaće se sa citatnim menadžerima – specijalizovanim programima za prikupljanje informacionih izvora i generisanje citata. Kroz primere rada u dva citatna menadžera (Mendelej i Zotero), biće objašnjeno kako se na brz i jednostavan način literatura može prikupljati, organizovati i koristiti u samom radu u vidu referensne literature.

Subota 12.11.

 1. i 13. novembar, u 18.00 i 20.00, Mala sala
  ZG80
  r: Igor Šeregi
  ul: Rene Bitorajac, Marko Janketić, Miloš Timotijević
  Hrvatska, 2016, 90’

ZG80 nije samo jedan navijački film, već priča o nostalgiji. Ova akciona komedija, koja vraća na velike ekrane lik Krpe, na humorističan način priča priču o jednoj posebnoj supkulturi, o društvu i problemima koji su okupirali omladinu u predratnoj Jugoslaviji. Grupa navijača -Bed blu bojsi, dolazi na utakmicu između NK Dinamo i FK Crvena zvezda, gde ih očekuju njihovi najveći rivali – Delije. Utakmica pokreće niz događaja koji dovode do pravog navijačkog rata na ulicama Beograda. Impresivna glumačka ekipa sjajno je prikazala autentičan, navijački duh i vreme u kojem se radnja filma odigrava.


Nedelja 13.11.

PROZOR ŠANGAJA
Nedelja, 13. novembar, 19.00, Velika sala
ŠANGAJ PLOVI

Predsednik NR Kine Si Đinping prilikom posete zemljama centralne i istočne Evrope najavio je novi projekat saradnje, pod nazivom Jedan pojas, jedan put. Deo tog projekta je i poseta delegacije grada Šangaja Beogradu, koja će promovisati svoj grad pod sloganom Šangaj plovi. Akciju su podržale brojne institucije i mediji ove kineske metropole, među kojima su Biblioteka Šangaja i projekat Prozor Šangaja, kao i Ambasada NR Kine u Srbiji. U okviru posete Beogradu, gosti iz Šangaja će prisustvovati programu u Velikoj sali. Članovi Muzičkog konzervatorijuma u Šangaju će izvoditi kinesku tradicionalnu muziku, dok će studenti polaznici Škole kineskog jezika i kulture u okviru projekta Prozor Šangaja prikazati tradicionalne kineske plesove.
Ponedeljak 14.11.

Ponedeljak, 14. novembar, 19.00 Mala sala
Dnevnici i memoari
SEĆANjA IZ INDIJE 1997-2002.
Dnevnički zapisi ambasadora Čedomira Štrpca

Učestvuju: Ljubodrag Dimić, Milisav Savić, Milan Ristović, Mile Bjelajac i autor

Memoari i dnevnici su izvanredan dopunski izvor istoriografskih tumačenja međunarodnih odnosa. Posebno su zanimljivi, a mogu da budu i dragoceni, zapisi diplomata u zemljama koje su od strateškog interesa za spoljnu politiku. Među takve spadaju i knjige ambasadora u Indiji Čedomira Štrpca. Njegova Sećanja iz Indije bacaju novo i zasićeno svetlo na tu veliku zemlju Azije i srpsko-indijske odnose novijeg doba.
Utorak 15.11.

Utorak, 15. novembar, 19.00, Galerija
Performans
AUTIZAM/IZA ZIDA – Marija Jevtić
Pod mentorstvom Marte Jovanović

Kroz ovaj performans pokušavam da kao umetnik promenim ugao gledanja na autizam, sa tendencijom da ukažem da svako od nas poseduje određenu količinu autističnog ponašanja. – Marija Jevtić

Marija Jevtić je završila studije slikarstva na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Performans Autizam je deo projekta Umetnost performansa, namenjenog studentima i mladim umetnicima. Projekat vodi umetnica Marta Jovanović, pri Italijanskom kulturnom centru u Beogradu.

Utorak, 15. novembar, 19.00
Klub-knjižara Magistrala
DRŽAVNI NEPRIJATELjI
Mišel Uelbek i Bernar-Anri Levi
Prevod Vladimira D. Jankovića, Booka, ‘16

Učestvuju: Teofil Pančić, Ivan Bevc i Vladimir D. Janković

Hvaljeni i kuđeni, obožavani i omrznuti, Uelbek i Levi spadaju u intelektualce oko kojih se javnost uvek deli u dva tabora.

Utorak, 15. novembar, 18.00, Mala sala

MLADENCI u DKSG

U Maloj sali DKSG, Dobrivoje i Dobrila Pantelić predstaviće publici svoj putujući festival dokumentarno-etnološkog filma Mladenci, koji ovaj bračni par iz sela Donje Brezovice kod Zavlake organizuje već 12 godina.

Izložbe knjiga u Holu Biblioteke

15-30. novembar
NAJBOLjI SVETSKI PISCI PRIČA
Autor: Rastko Marković

U početku beše priča usmenog pripovedača, a za njom prvi zapisi,… sve do savremenog doba, pisci najboljih priča su književni majstori, poput Hemingveja, Čehova, Gogolja, Bukovskog…
Sreda 16.11.

16-18. novembar, 12.00 – 16.00, Studio 26
Radionica animacije
ANIMATORSKI KOMANDOSI

Pridružite nam se na radionici animacije pomalo neobičnog naziva – Animatorski komandosi, pod mentorskom palicom domaćeg filmadžije, svaštara Miloša Tomića. Ovo je idealna prilika za trodnevnu vežbu crtačkih i nervnih sposobnosti, ali i mogućnost, doduše na razne načine ograničavanu, da se izrazite na svoj jedinstveni način i malo probate animaciju.

Prijavite se za učešće na radionici putem mejl adrese: office@balkanima.org (ime i prezime, godina rođenja), do 11. novembra, sa subjektom mejla: Prijava za Komandose. Broj polaznika je ograničen, a prednost imaju studenti. Vidimo se, amigosi!
Sreda, 16. novembar, 19.00
Klub-knjižara Magistrala
Ekonomske teme
EKONOMSKA DIPLOMATIJA

Govori: David Dašić

Osim klasičnih političkih odnosa, diplomatija uključuje i kulturu, sport, nauku, kao i ekonomiju. Donedavno je ekonomija bila zanemarena, ali se u savremenoj epohi afirmisala kao veoma značajna dimenzija diplomatske aktivnosti. Odatle se sve češće praktikuje da se, pored atašea za kulturu i vojna pitnja, u predstavništvima postavljaju i ekonomske diplomate.
Četvrtak 17.11.

Četvrtak, 17. novembar, 20.00, Velika sala
R&B, neo soul, hip hop, soul
MARAQYA

Maraqya je beogradski bend nastao 2008. godine, čiji je zvuk orijentisan u pravcu R&B-a, neo soula, hip hopa i soula. Do sada su izdali dva albuma: Savršen dan (2010) i Soul i biber (2014). Sa pesmom Luda je nekoliko nedelja bili su prvi na popularnoj Jelen top 10 listi. Od početka sarađuju sa lokalnim rep muzičarima, kao što su Struka, Lu Beni, Toni Zen, Gru. Nakon izlaska drugog albuma, frontmen grupe Marko Luis odlučuje da započne solo projekat, a na njegovo mesto dolazi Marko Vlahović, pevač iz Herceg Novog, poznat široj publici iz X faktora. Njihove nedavno objavljene singlove, Zavisan od tebe i Živim kako hoću možete poslušati na Jutjubu.

*Besplatne ulaznice možete podići dva dana ranije na portirnici

Četvrtak, 17. novembar, 19.00
Klub-knjižara Magistrala
Predstavljamo zbirku pesama Nenada Šaponje
POSTOJI LI DODIR TVOJE DUŠE: pozicioniranje privida
(KOV, ‘14)

Učestvuju: Stojan Đorđić i autor

Nenad Šaponja (‘64, Novi Sad), pesnik, esejista i književni kritičar, magistrirao je socijalnu psihijatriju. Direktor je izdavačke kuće Agora. Dobitnik je Brankove, Prosvetine i nagrade Milan Bogdanović za kritiku.

Četvrtak, 17. novembar, 19.00, Mala sala
HARD BAP

Posle eksperimenta sa složenim aranžmanima i mekšim zvukom kul džeza, Majls Dejvis je imao problema sa drogom. Ponovo je izbio u prvi plan albumom Walkin, 1954. godine. Vratio je u muziku plamen i improvizaciju bi-bapa, uz nešto jednostavniju ritmičku koncepciju. Za novi pomak u pravcu fanki stila bluza najzaslužniji je bio njegov pijanista Horas Silver, koji je sa svojom grupom – The Jazz Messengers – oživeo atmosferu crnačke crkve. Ubrzo mu je liderstvo preoteo Art Blejki, jedan od prvih džezera koji je proputovao Afriku, svirao sa plemenskim bubnjarima, prešao na islam.

Ceo hard bap pokret beše tesno povezan sa velikim uzletom samosvesti Afroamerikanaca. Pod sloganom Crno je lepo počeli su da uzdižu vlastitu kulturu, koje su se do tada stideli. Prestali su sa peglanjem kose u korist afro-frizura, nosili dašiki, hvalili soul food (krilca i škembiće), veličali bluz i gospel. Ipak, za proboj hard bapa bila je ključna diskografska kuća Blue Note, koju su vodili belci. Pod njihovim okriljem orguljaš Džimi Smit je ređao hitove, a grupe predvođene eksplozivnim solistima (Džoni Grifin, Li Morgan, Donald Berd…) snimale klasične albume. Od velikih, za Blue Note nije snimao kvintet Kliforda Brauna i Maksa Rouča (sa Sonijem Rolinsom) i bend Kenonbola Ederlija. Krajem pedesetih popularnost soula je promenila smer hard bapa. Na poplavu klišea odgovorili su Čarls Mingas i Džon Koltrejn, kompozicijama u kojima je produbljena emocija crkvene službe spojena sa vrhunskim džezom.
Petak 18.11.

Petak, 18. novembar, 13.00
Klub-knjižara Magistrala
Panel diskusija na temu:
DRUGI POGLEDI NA OVOGODIŠNjA KNjIŽEVNA DOSTIGNUĆA I IZDAVAČKE ZAHVATE

Učesnici: izdavači, kritičari i novinari

Moderatori: Miroljub Stojanović, Ksenija Prodanović i Tamara Mitrović

18, 19, 20. novembar, u 18.00 i 20.00, Mala sala
JESEN SAMURAJA
r: Danilo Bećković
ul: Petar Strugar, Hristina Popović
Srbija, 2016, 117’

Glavni junak Vladica (Petar Strugar) je profesionalni karatista, izuzetan sportski talenat, ali i bonvivan, koga prevelika sklonost ka provodu i noćnom životu sprečavaju da ostvari velike uspehe. Po okončanju karijere vraća se u rodni grad i zaljubljuje u Snežanu (Hristina Popović). Vezuje se za nju i njenog malog sina Vukašina. Vladica želi da se brine o njima, ali shvata da ne ume da radi ništa drugo, osim karatea. Njegova potraga za poslom koji bi mu omogućio da brine o porodici koju je upravo počeo da stvara, dovodi ga u niz urnebesno komičnih situacija.

 

Ponedeljak 21.11.

Ponedeljak, 21. novembar, 19.00 Mala sala
Mozaik geopolitike
Predstavljanje zbornika
SRBIJA I EVROAZIJSKI SAVEZ
(Centar akademske reči, Šabac)

Govori: Zoran Milošević

O džinovskom geoekonomskom i geopolitičkom agregatu na Istoku govori se najpre stoga što se najveće evroazijske zemlje ukazuju kao faktori energične obnove policentričnosti globalnih odnosa. Srbija, koja se nalazi na centralnom Balkanu evropskog jugozapada, sagledanog iz kopnenog središta Evrope, suočena je sa dva snažna ne samo politička nego i kulturno-civilizacijska izazova: evroatlantskim i evroazijskim. Srpska spoljnopolitička opcija integracije u EU istovremeno je praćena dobrim odnosima sa Rusijom, što Srbiju, u ovom času i ubuduće, stavlja u izuzetan položaj u evropskim razmerama.
Utorak 22.11.

Utorak, 22. novembar, 19.00, Mala sala
VEČNA POETIKA PUTEVA
Kinematografija Abaza Kjarostamija – prvi deo
Predavanje sa projekcijom primera iz filma Putevi

Autorka: Sudabe Babagap

Sudabe Babagap je iranska pesnikinja, teoretičarka filma i autorka dokumentarnih filmova, od kojih je najpoznatiji Nojeva barka, višestruko nagrađivan na mnogim festivalima. Počasni je doktorant iz oblasti dokumentarnog filma. Širom sveta drži predavanja o iranskom dokumentarnom filmu, poeziji i literaturi. Po prvi put u javnosti će govoriti o filmskom opusu Abaza Kjarostamija, nedavno preminulog velikana svetskog filma.

*Predavanje je na engleskom jeziku

 1. novembar – 3. decembar, Galerija
  Otvaranje: utorak, 22. novembar, 19.00
  KNjIGA JE NAJBRŽI NAČIN DA SE POSTANE SVETLOST…

Izlažu studenti doktorskih i master studija Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda: Nikola Radosavljević, Anamarija Vartabedijan, Marija Rnjak, Jelena Jaćimović, Milica Pavlović, Ivana Ristić, Tanja Todorović, Vladimir Jevtić, Đorđe Petrović, Jelena Savić, Anđela Srejić, Marija Jakovljević, Jana Igličar, Sofija Modošanov, Pavle Kaplanec, Danilo Mijatović, Ivana Tešić, Anđela Petrovski

Bibliofilska izdanja i knjige umetnika su dva različita puta knjige. Oni se, opet, veoma razlikuju od knjige kakvu većina nas poznaje i svakodnevno sreće. Na Fakultetu primenjenih umetnosti, u okviru predmeta Grafika knjige, na svim nivoima studija knjiga se izučava na sve ove načine i posvećuje joj se posebna, zaslužena pažnja. Studenti knjigu stvaraju prolazeći kroz svaki deo procesa samostalno, preko štampe, poveza, a svakako najveću ulogu tu igra ideja i finalni umetnički dojam i doživljaj knjige, koji predstavlja svojevrsnu komunikaciju autora s delom.

Utorak, 22. novembar, 19.00
Klub-knjižara Magistrala
Dela Soe Valdes
MESEC U KAVEZU
Prevod Bojane Kovačević Petrović, Laguna, ‘16
Učestvuju:
Radmila Gikić Petrović, Vladislava Gordić Petković i Bojana Kovačević Petrović

Mesec u kavezu, roman kubanske autorka koja živi u egzilu u Parizu, Soe Valdes, o Remedios Varo, španskoj slikarki nadrealistkinji, deo je trilogije posvećene umetnicama koje su u isto vreme, između dva rata, živele u Parizu. Ostali delovi trilogije posvećeni su Dori Mar i Lidiji Kabreri.
Sreda 23.11.

Sreda, 23. novembar, 20.00, Velika sala
UPAKOVANE
Predstava savremenog cirkusa
Otvoreno pozorište & Cirkusfera

Autori projekta: Biljana Zlatanović, Hristina Šormaz, Sanja Radulović, Danka Sekulović
Koreograf: Sanja Cvrkotić

Koliki je snovima rok trajanja, koliko moraju da odstoje pre nego što nam dozvole da poslovna mašinerija postane udobna svakodnevica? Neizbežan sudar poslovnog i privatnog života menja zaposlene koji, skrivajući svoje, pakuju tuđe snove… Savremeni cirkus nema definisane granice. Inspirisan je pozorištem, plesom, operom i uličnom umetnošću. Ovakva umetnička forma podrazumeva fizičku i dramsku veštinu izvođača.

Projekat su podržali Ministarstvo kulture Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

Sreda, 23. novembar, 19.00
Klub-knjižara Magistrala
Politikološke teme
EKSTREMNA DESNICA

Govori: Marija Đorić

Postoje mišljenja da su klasični pojmovi političke desnice i levice u tzv. postideološkom dobu uveliko prevaziđeni. Politička scena Evrope, Balkana i Srbije, međutim, ukazuje na mnoge desne i leve forme ideološkog oblikovanja na tradicionalnoj matrici. Time što je neki politički činilac – partija, pokret ili lider – definisan kao desni ili desničarski, ne znači ujedno da je on ekstreman, naročito ukoliko se radi o umerenim, tradicionalističkim i konzervativnim varijantama. Naposletku, diskurs o prirodi savremene desnice je potreban i zbog otklona stereotipnih predstava koje su karakterisale razdoblje komunizma.

Sreda, 23. novembar, 20.00, Mala sala
SHORTZ – MEĐUNARODNI FESTIVAL VIDEA I KRATKOG FILMA, NOVI SAD

Kratka najava novog, 7. izdanja festivala Shortz, koji će biti održan u Novom Sadu u decembru. Programu će prisustvovati Dragana Živančević. Dođite da pogledate najinteresantnije filmove iz prethodnih godina.
Četvrtak 24.11.

Četvrtak, 24. novembar, 20.00, Velika sala
J.V. Gete
JADI MLADOG VERTERA
Fakultet umetnosti Univerziteta u Prištini
Zvečan – Kosovska Mitrovica
Dramski odsek
Master studije glume – ispitna predstava
iz predmeta Koreodrama

Igra: Stefan Milikić
Režija i koreografija: Vera Obradović

Četvrtak, 24. novembar, 19.00
Klub-knjižara Magistrala
U saradnji s programom Mićunov ćošak
DOBITNIK NOBELOVE NAGRADE 2016.
BOB DILAN
Uz emitovanje video-spotova po izboru Mićuna Ristića i dokumentarnog filma Don’t look back (D.A. Pennebaker, ‘67)

Učestvuju: Vladislav Bajac, Žikica Simić i Nikola Dedić

…Ovih dana, skoro nepogrešivo, nad Dilanom se groze slabi i mondeni pisci – primjerice Irvin Velš – a veliča ga istinski klasik epohe Salman Rušdi.
Miljenko Jergović
(mojahercegovina.com)

Robert Alen Cimerman (24.5.1941., Minesota), poznat po društveno i politički angažovanim pesmama, od ’70. bavi se i drugim oblicima umetnosti. Roman Tarantula, knjiga Writings and Drawings by Bob Dylan, muzika za film Pet Garet i Bili Kid, gde i glumi, Hronike… Časopis Time uvrstio ga je na listu sto najuticajnijih osoba XX veka.

Biti pjesnik ne znači nužno da morate ispisivati retke riječi na papiru. Znate li na što mislim: jedan od kamiondžija koji polako hoda stepeništem u motelu je pjesnik. Govori kao pjesnik.
Bob Dilan (6yka.com)

Četvrtak, 24. novembar, 18.00, Čitaonica E
INFORMACIONA PISMENOST 5 – PISANjE SEMINARSKIH I DIPLOMSKIH RADOVA
Predavač: Nevena Tomić, rukovodilac Biblioteke
Akademsko pisanje nije lak posao i zahteva specifična znanja, između ostalog korišćenje akademskog jezika (stručne terminologije) i naučnih metoda. Na koji način isplanirati pisanje rada? Kako započeti? Kako koncipirati rad? Koje elemente rad treba da sadrži? Radionica je namenjena svim studentima.

Četvrtak, 24. novembar, 19.00, Mala sala
NAŠ SVET VIĐEN OČIMA ŽENA
Iranske autorke dokumentarnih filmova – prvi deo: Faruk Faruksad
Predavanje sa projekcijom filma Kuća je crna

Autorka: Sudabe Babagap

Faruk Faruksad je iranska pesnikinja i autorka dokumentarnih filmova. Preminula je prerano, sa samo 32 godine, u saobraćajnoj nesreći. Njena poezija je bila veoma snažan glas ženskog osvešćivanja pedesetih godina u Iranu, i zato nije nailazila na odobravanje javnosti. Njen antologijski dokumentarni film Kuća je crna, pobednik filmskog festivala u Oberhauzenu 1963, smatra se vesnikom iranskog poetskog dokumentarizma.

*Predavanje je na engleskom jeziku

Petak 25.11.

Petak, 25. novembar, 20.00, Velika sala
Koncert povodom predsedavanja Slovačke Savetom EU
Nastupaju bendovi:
CROSSWALK i INDUSTRIJSKI KOMBINAT

Crosswalk je dvojac koji čine Marek Petkov i Juraj D. Bell, od decembra 2014. godine. Budući da nisu imali nikakvog iskustva u muzici, ali vođeni strasnom idejom Mareka – Hajde da formiramo grupu i osvojimo svet, više od dvanaest meseci učili su da sviraju muzičke instrumente i borili se sa komponovanjem prvih pesama. Njihova muzika zasniva se na različitim pop strukturama, grmljavini bubnjeva i gromoglasnim gitarskim rifovima, koji više liče na Ramonse nego na Kleš. Grupa intenzivno radi na svom prvom albumu.

Industrijski kombinat osnovao je Svetozar Govorčin, u junu 2015. godine, nakon prekida dvadesetogodišnje saradnje sa bendom Lude Krawe. Njihov primarni zvuk nosi vibracije pank-roka, uz primese i drugih muzičkih pravaca. Grupa izvodi uglavnom svoje pesme, ali nije im strano da zasviraju i kompozicije poznatih svetskih pank-rok bendova. U početku su se ponosili ženskim vokalom, a sada imaju dva bubnjara!

*Besplatne ulaznice možete podići dva dana ranije na portirnici

Petak, 25. novembar, 19.00
Klub-knjižara Magistrala
OPHOĐENjE POLITIČKE UMETNOSTI
(PRAKSA VIDEO-KONCEPTA)

Umetnička istraživanja u formi stejtmenta često se preklapaju sa određenim političkim i društveno-aktivističkim zahtevima. Ali, badjuovski, umetnost i kada se bavi političkom emancipacijom – ne može biti do kraja konceptualna, ideološka ili politička (pošto je sklona menjanju formi i oblika). A koliko je onda političkog u umetnosti? Šolet smatra celokupnu kulturu političnom, a Benjamin i Adorno sugerisali su da nepolitična/apolitična umetnost ne postoji. Međutim, iako je danas nemoguće formirati avangardnu, radikalnu kritiku, treba videti na koji način umetnost igra političku ulogu i kojim sredstvima preispituje figuracije neoliberalnog sistema. Muf polazi od toga da umetnost ne može (usamljeno) dovesti do kraja neoliberalne hegemonije, ali može da okupira javne prostore i ometa uglađenu sliku koju kapitalizam pokušava da raširi.
Razgovaraju: Igor Simić i Petar Protić

Petak 25. i subota 26. novembar, 20.00, Mala sala
VIDEODROM

Videodrom je dugoročni kulturno-obrazovni program, koji putem različitih aktivnosti, kao što su predavanja, projekcije, radionice, razgovori i gostovanja autora, ima za cilj da preispita odnose filmske umetnosti i savremenog audio-vizuelnog medija. Istovremeno generiše polje za trajnije samoobrazovanje filmskih, vizuelnih i novomedijskih stvaralaca i publike na našim prostorima i pomaže profesionalno povezivanje domaćih i međunarodnih stvaralaca. Ovogodišnje izdanje Videodroma bavi se amaterskim pristupom filmskom znanju i pozicijom amatera kao figure potencijalnosti. Tokom drugog seminara i novembarskog segmenta Videodroma, Leonardo Kovačević će prikazati film Gost Hose Luisa Gerina i vodiće razgovor nakon projekcije. Druge večeri, u predavanju sa filmskim insertima Film i politika: nemogući susret?, Kovačević preispituje mogućnost susreta filma i politike, kao i da li je ovaj susret moguć izvan fikcije levice (fiction de gauche), kako je u ono vreme redakcija časopisa Cahiers du cinèma zvala popularnu struju političkog filma.

Leonardo Kovačević je filozof, filmski kritičar i prevodilac. Urednik je na Trećem programu Hrvatskog radija.

Projekat Videodrom organizuju Transimage – platforma za pokretne slike i Doplgenger – umetnički duo, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Doma kulture Studentski grad.
Subota 26.11.

 1. novembar – 4. decembar, u 18.00 i 20.00
  Velika sala/Mala sala
 2. FESTIVAL AUTORSKOG FILMA
  Detaljan program će biti naknadno objavljen

Ponedeljak 28.11.

Ponedeljak, 28. novembar,19.00 Mala sala
Filozofsko-književne teme
Predstavljanje knjige Ranka Spalevića
JA, RADE TOMOV: ODRASTANjE ĐETETA
Biografija Petra Petrovića Njegoša

Govore: Smiljana Đurović, Blažo Joković i autor

U lepo napisanoj knjizi posvećenoj biografiji Petra Petrovića Njegoša, Ranko Spalević uspeva da na zanimljiv način dočara razvoj ovog književnog gorostasa, od malih nogu do pune duhovne zrelosti. Uz znalački odabrane likovne priloge, autor je u mnoštvu fragmenata ispisanih u prvom licu Vladikine jednice i jedinstvenosti, oslikao crnogorski krš i gorštački mentalitet koji su činili ambijent Njegoševog života.

Utorak 29.11.

Utorak, 29. novembar, 19.00
Klub-knjižara Magistrala
Dobitnik Andrićeve nagrade za najbolju zbirku pripovedaka 2016.
VULE ŽURIĆ:
TAJNA CRVENOG ZAMKA

Učestvuju: Vesna Trijić i autor

Vule Žurić (‘69, Sarajevo), piše priče, romane, scenarije, radio-drame. Dobitnik je nagrada Borislav Pekić, Stevan Sremac, a prošle godine je roman Republika Ćopić bio u najužem izboru za NIN-ovu nagradu. Živi u Pančevu.

Ostavite komentar

%d bloggers like this: