Dodeljene nagrade 11. Kustendorfa

Izvor: Kustendorf


Na ceremoniji zatvaranja proglašeni su pobednici 11. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf.

Dobitinik ovogodišnje nagrade Vilko Filač, za najbolju fotografiju, je Pjotr Pavlus za film “Stvarno je ekstra”. Nagradu je uručio Ištvan Borbaš, koji je istakao značaj fotografije i uporedio je sa gradnjom mostova između svetla i senke, režije i glume, a Vilka Filača je nazvao velikim mostograditeljem, čiji prisustvo se oseća u svakoj slici koju je snimio.

Ceremonija je nastavljena dodelom specijalnih i glavnih nagrada.

Pošto su sve priče ispričane, uvek je lepo videti jednu koja govori o bolnim istinama na novi način i u novoj geografiji, istakao je član ovogodišnjeg žirija, Peca Popović i uručio prvu specijalnu nagradu žirija filmu “Šanel” u režiji Umberta Valjeha. Druga specijalna nagrada otišla je filmu “Vrteška” Ruslana Bratova, za koje žiri rekao da na neodoljiv način i sa puno humora ide već znanom stazom u kinematogragiji pričajući o često bezumnoj muškosti.

Nagradu Bronzano jaje filmu “Lumpen” Nikole Vučinića uručio je profesor Serž Regur, koji je istakao da film govori o stvarnosti globalnog tržišta koje život dobrog radnika čini beznačajnim.

Srebrno jaje uručeno je filmu “Petnaest” u režiji Sameha Alaa. Nagradu je uručio Vlastimir Sudar, istakavši da je reč o filmu koji pokazuje kako u svetu odraslih jedno dete preuzima odgovornost neizvesne budućnosti.

Glavnu nagradu, Zlatno jaje, osvojio je film koji na veoma osetljiv način svedoči o žudnji za životom u politički složenom svetu, film “Bombona”, u režiji Rakana Majasija. Zlatno jaje palestinskom režiseru Majasiju uručio je Peca Popović.

Ostavite komentar

%d bloggers like this: