Davorin Dinić: “Voleo bih da svako u mojim radovima pronađe svoju ličnu ideju ili tumačenje”

Izvor: FCS


Niški glumac, Davorin Dinić, nedavno se okušao i na polju filmske režije, a njegov kratki film, urađen tehnikom „tajmleps“ već je izborio pozive na par filmskih festivala na severnoameričkom kontinentu. O čemu je tu zapravo reč i kako je nastajao pomenuti film pojasniće nam sam Dinić.

Kako je tekao rad na ovom filmu, počev od same ideje pa do krajnjeg mu oblika?

Fotografija je moj hobi, što znači da je često podređena nekim drugim obavezama koje imam. Iz tog razloga je rad na filmu Niš timelapse video trajao duže nego što je možda bilo neophodno, jer sam često bio uslovljen slobodnim vremenom, ali i vremenskim uslovima kojima sam morao da se prilagođavam. Ideja je došla iz moje težnje da stalno otkrivam nove načine kreativnog izražavanja. Eksperiment je bitan činilac mog rada i jednostavno je time lapse tehnika u tom trenutku zaokupirala moju pažnju i zaintrigirala me mogućnostima koje pruža. Rad je protekao u više faza. Najpre sam istraživao lokacije i pravio test snimke, nakon čega sam se upustio u odabir pravih kadrova i detaljno fotografisanje. Nakon toga sve fotografije su morale da prođu postprodukciju pre nego što bi bile uvezene u neki od programa za video-obradu gde sam radio montažu tih snimaka i na kraju finalnu video postprodukciju.

A šta vam u emotivnom smislu znači ova priča?

Trenutno sam u svom radu vođen dvema vrlo snažnim fascinacijama: istraživanje protoka vremena i istraživanjem urbanih i socijalnih bogatstava grada Niša. Ovaj film je za mene bio prava prilika da te svoje dve inspiracije dovedem u neku vrstu sinergije a sve u cilju kreiranja nečega što će meni puno da znači na ličnom nivou. Sagledavanje naše svakodnevice iz drugačijeg ugla je za mene jedan od osnovnih impulsa koji rukovodi mojim radom i nosi jaku emotivnu dimenziju. Traženje drugog ugla svakodnevici je prisutno i u mojim drugim radovima.

Ceo tekst pročitajte ovde

Ostavite komentar

%d bloggers like this: