Danas premijera filma “Igra u tami”

Izvor: Taramount film

Premijerno 10. novembra u Sava Centru i bioskopu Cineplexx Ušće Shopping Center

Na redovnim repertoarima od 12. novembra

Igra u tami - plakat

Režija: Jug Radivojević

Uloge: Viktor Savić, Tamara Dragičević, Vuk Kostić, Borka Tomović, Vladica Milosavljević, Nenad Nenadović, Igor Damnjanović, Miodrag Radonjić, Srđan Maletić

Po istoimenoj drami Đorđa Milosavljevića

Scenografija: Aleksandar Denić

Producent: Vuk Kostić

Žanr: ljubavna drama

Trajanje: 95 minuta

Sadržaj: „Igra u tami“ je ljubavna priča motivisana pripovetkom “Aska i vuk” Nobelovca Ive Andrića. Vuk (Viktor Savić), ogrezao u prljave poslove – trgovinu ženama, okrutan i nemilosrdan, uvlači Asku (Tamara Dragičević) u svoje kandže, zahvaljujući dobro razrađenoj mreži seks trafikinga. Svojim plesom i lepotom Aska uspeva da u Vuku probudi ljubav, čovečnost, ali i san o estradi i boljem životu. Vuk po prvi put spoznaje ljubav, koja ga iz korena menja.

 Foto: INAT Entertainment/Taramount

Foto: INAT Entertainment/Taramount

O AUTORSKIM NAMERAMA

Film „Igra u tami“ je društveno angažovan film, koji će otvoriti oči široj javnosti za probleme kakvi su trgovina ljudima i prisilna prostitucija.

Filmska priča zasnovana je na obimnom materijalu koji se bavio istraživanjem ovih socijalnih problema.

Snažna, a jednostavna sredstva, jasna i direktna poruka, iskusna i motivisana autorska ekipa, su zalog ovog umetnički relevantnog filma, atraktivnog i festivalskoj i bioskopskoj publici.

 Foto: INAT Entertainment/Taramount

Foto: INAT Entertainment/Taramount

O FILMU

Film „Igra u tami“ zasnovan je na istoimenoj predstavi autorske ekipe, koja stoji iza ovog filmskog projekta.

Ovaj film je zamišljen u dokumentarističkom „hiper-realističkom“ stilu, kojim treba da se na najubedljiviji mogući način prikaže jedna autentična priča iz naše stvarnosti.

Film je podržan od strane Filmskog centra Srbije.

Reditelj Jug Radivojević o filmu kaže:. “Predstava Igra u tami je imala svoj značajan pozorišni život u 4 sezone na večernjoj sceni pozorišta “Boško Buha” u Beogradu. Na ideju o snimanju filma došlo se nakon utiska da imamo predstavu koja je zapravo film – uživo. Tako smo u leto 2013. na sceni pozorišta “Boško Buha” prilagodili dekor Aleksandra Denića u filmski studio, deo eksterijera napravili na Avali i u Crnoj Gori na obali. Obzirom da je koncipirana na gotovo istinitoj priči, a umivena Andrićevom fantastikom, u samoj suštini, filmska priča je u potpunosti bila naslonjena na pozorišni rukopis i odstupanja su bila minimalna. Klaustrofobija glavnih aktera je sačuvana načinom kadriranja, kamerom iz ruke i čestim krupnim planom koji je akcentovao svaku misao i unutarnju radnju likova. Tako smo na temelju izuzetno studioznog rada u teatru nastavili da gradimo filmsku priču koja je uspela da sačuva ono najbolje iz pozorišnog rukopisa dok je novi filmski jezik unapređivao sve ono što vam pozorište kao večiti total ne dozvoljava. Naš put stvaranja predstave je bio ušuškan i uhodan, dok je rad na filmu bio vrlo neizvestan i trnovit. Baš kao i život mlade Aske pre i za vreme dramske i filmske priče. Neka naš film utiče na edukaciju mladih, neka ih i zabavi, neka probudi emocije publici i neka nas podseti na jedinstvenog Ivu Andrića i njegovu čarobnu priču o životu i smrti. Naša misao i jeste bila da u fokus priče stavimo snagu ljubavi i umetnosti koji uvek pobeđuju mržnju i smrt.”

 Foto: INAT Entertainment/Taramount

Foto: INAT Entertainment/Taramount

O PRODUKCIJI

Opšte je poznato da je u Srbiji jako teško snimiti film. Producent Vuk Kostić o radu na ovom projektu je rekao: “Gledaoci u Srbiji nisu ni svesni koliko je teško biti producent, na kakve prepreke i barikade na tom putu nailazite. Na konkursu Ministarstva kulture nismo prošli, pa smo napravili film bez njihove podrške. Potom smo snimljen i montiran film prikazali Filmskom centru Srbije, koji nam je veoma pomogao u post produkciji filma.”

Vuk Kostić poredi posao producenta i glumca na sledeći način: ”Biti glumac, to je gospodski posao. Naučiš tekst, znaš kome se obraćaš i to treba da izneseš na najbolji mogući način. Posao producenta je, sa druge strane, užasno naporan i oduzima mnogo više vremena. Ja sam se toliko umorio od toga, ali mi je na pameti uvek bio krajnji cilj, a to je naša premijera i zbog toga sam sve te poteškoće ostavio iza sebe.

Saradnja na predstavi sa Jugom je tekla lako i potpuno prirodno, nikada nije bilo mimoilaženja, pa je potom rad na filmu bio još lakši i bez ikakvih problema.”

 Foto: INAT Entertainment/Taramount

Foto: INAT Entertainment/Taramount

O LIKOVIMA

ASKA

O svom liku, glumica Tamara Dragičević kaže:

Aska je devojčurak, naivna, lakoverna, ali i veoma hrabra, pravi borac. Kao i Andrićeva Aska, ona igra za život. Aska je moja prva uloga u pozorištu, kao i prva glavna filmska uloga, zato su mi ove kolege posebno drage. Odmah sam našla zajednički jezik sa Vukom, Viktorom i Borkom. Vladicu Milosavljević veoma cenim kao glumicu i bila mi je čast da igram prvi put sa njom, a tu je i moj klasić i najbolji drug Miodrag Radonjić, kao i sjajni Igor Damnjanović i Nenad Nenadović.”

VUK

Mladi glumac Viktor Savić svoj lik u filmu objašnjava ovako: “Vuk je momak koji je naučen od rođenja da živi u takvom okruženju, i za bolje i ne zna. On je izgubljen, on je neosvešćen u smislu širokih pogleda. On je nezadovoljan a opet u njemu negde postoji ambicija za ljubavlju. Tu ljubav on čak ne ume ni da oblikuje, nego je ispoljava kao ambiciju za neki drugi posao. Međutim, Aska svojom čistotom i jednostavnošću u njemu po prvi put pokrene pravu i čistu ljubav, a on ne zna kako da se nosi s tim.”

OBRAD

“Ovo je najljigaviji i najluđi čovek koga sam ikada igrao. On je kokainski ovisnik, narkoman koji ne mari ni za svoj, a kamoli za tuđi život i ne preza ni od čega. Bez obzira na to kakav je on čovek, nije mi bilo teško da uđem u njegov lik” kaže glumac Vuk Kostić o liku Obrada.

RADA

Glumici Borki Tomović pripala je uloga Rade. O svom liku, Borka kaže: “Rada je neko ko zarad opstanka u toj kući prepunoj monstruma odlučuje da igra dvostruku igru, u kojoj nažalost i ona sama gubi konce sa realnošću. Njen odnos sa Obradom je patološki, to je odnos mučitelja i žrtve koji ne mogu jedno bez drugog.

 Foto: INAT Entertainment/Taramount

Foto: INAT Entertainment/Taramount

“Umetnost i volja za otporom pobeđuju svako zlo, pa i samu smrt. “

Ivo Andrić

%d bloggers like this: