Danas počinje Međunarodni Filmski Festival u Veneciji

Venecija će narednih 10 dana biti domaćin 72. po redu Filmskog Festivala koji organizuje ‘La Biennale di Venezia’.

“Cilj festivala je podizanje svesnosti i promocija raznih aspekata međunarodnog filma u svim svojim oblicima, kao umetnost, zabava i industrija, u duhu slobode i dijaloga”, stoji na zvaničnom sajtu ovog Festivala.

Festival je podeljen u nekoliko kategorija. Zvanična takmičarska kategorija, u kojoj se takmiče filmovi iz čitavog sveta i prikazuju neke svetske premijere, Studentski film, Horizonti, Klasici, Van Konkurencije. U svim ovim kategorijama publici će biti predstavljeno mnoštvo filmskih klasika, hitova i umetničkih ostvarenja, za svakog po nešto.

Festival će otvoriti ostvarenje “Everest”, planinarska avantura, rađena po istinitim događajima. U glavnim ulogama su Džejk Jilenhol, Džoš Brolin, Robin Rajt, Džon Hoks.

Žirijem će predsedavati reditelj Alfonso Kuaron, a ostatak žirija čine Emanuel Karijer, francuski scenarista, Elizabet Benks i Dajana Kruger, glumice, tajvanski autor Hu Sijao-sijen i turski reditelj Nuri Bilge Džejlan.

Festival u Veneciji ne bi bio to što jeste ako ne bi ugostio neke od najvećih imena filmske industrije danas. Očekuje se poseta Džonija Depa i Amber Herd, koji će prisustvovati premijeri njegovog najnovijeg ostvarenja “Black Mass”, dolazi Edi Redmejn, Oskarom nagrađen glumac za film “The Theory Of Everything”, Tilda Svinton i Rejf Fajns i drugi.

Brajanu De Palmi biće uručena nagrada ‘Jaeger-LeCoultre Glory to the Filmmaker 2015’ koja se dodeljuje ličnostima koje su dale originalni doprinos savremenoj filmskoj umetnosti.

Zlatnog Lava za životno delo ove godine primiće Bertran Tavernije, francuski reditelj, a ko će dobiti Zlatnog Lava u konkurenciji za najbolji film saznaće se poslednje večeri Festivala, 12. septembra.

%d bloggers like this: