Čivetel Eđiofor dobija nagradu na British Independent Film Awards (BIFA)

Kako je na zvaničnom sajtu BIFA-e objavljeno, glumac Čivetel Eđiofor će biti počastvovan nagradom Richard Harris Award na ovogodišnjoj ceremoniji u Londonu, u nedelju 06. decembra. Ova nagrada je uvedena 2002. godine u čast Ričarda Harisa i prepoznaje izuzetan doprinos britanskom filmu od strane glumaca. Eđiofor je počastvovan nagradom jer su prepoznate njegove izuzetne zasluge u filmskoj industriji, ne samo u Velikoj Britaniji, već se predstavlja i kao međunarodni ambasador britanskog filma, kako je navedeno. Sin Ričarda Harisa, Džared Haris, tim povodom je rekao: “Tako sam srećan što nagrada ide Čivetelu. Iako su primaoci ove nagrade svi bili prihvaćeni od strane establišmenta, svi su došli van njega, borili su se za put do njega prema snazi njihovog talenta, potvrđujući svoje mesto i menjajući status kvo. Put koji opisuje Čivetelovu karijeru savršeno. Njegov talenat je izvanredan, doveo ga je do svetskog priznanja, i on je na svom vrhuncu! Nadam se da će ova nagrada inspirisati britanske režisere da ga iskoriste i stvore filmove uz njegov talenat”.

Čivetel Eđiofor je, kao devetnaestogodišnjak, privukao pažnju ulogom u filmu Stivena Spilberga “Amistad”, 1996. godine, u kome je glumio uz Morgana Frimena i Entonija Hopkinsa. Nakon toga su usledili filmovi sa zapaženim ulogama, nabrojaćemo neke: “Dirty Pretty Things”(2002.), “ Serenity”(2005.), “Children of Men“(2006.) i “12 Years a Slave”(2013.). Ove godine smo ga mogli videti u filmovima “Z for Zachariah”, “The Martian” i “Secret in Their Eyes”, dok su za narednu godinu najavljeni filmovi “Triple 9”, koji je ušao u postprodukciju i “Doctor Strange” , čije snimanje je u toku.

Ostaje još da spomenemo neke od prethodnih dobitnika ove nagrade, a to su: Bob Hoskins, Danijel Dej-Luis, Helena Bonam Karter, Ralf Fajns, Majkl Gembon, Džuli Volters i Ema Tomson.

%d bloggers like this: