Bokserska drama najbolja u Cirihu

Na upravo završenom Filmskom festivalu u Cirihu nagradu za najbolji film odnelo je finsko ostvarenje “Happiest Day” reditelja Juhoa Kuosmanena.

Crno bela bokserska drama govori o pripremama za šampionski meč u teškoj kategoriji, 1962. godine između finskog pekara Oli Makija i američkog nosioca titule Dejvija Mura.

Ostvarenje je već osvojilo nagradu Un Certain Regard na Filmskom festivalu u Kanu, a pojaviće se i kao kandidat finske na predstojećim dodelama nagrada Oskar, za najbolji strani film.

Najbolji dokumentarac ove godine je ostvarenje “Mrs B., A North Korean Woman”, reditelja Jero Juna, koji je sniman preko tri godine i govori o severnokorejskom izbeglici koji, od krijumčara ljudima, postaje čistač u jednoj poslovnoj zgradi.

Najbolje ostvarenje na nemačkom jeziku je “Hidden Reserves”, austrijskog reditelja Valentina Hitza, koje govori o distopijskoj budućnosti u kojoj ljudi više nemaju prava da umru, već se veštački održavaju živima sve dok više fizički ili psihički ne koriste ekonomiji države.

Nagrada za najbolji švajcarski film otišla je Janu Glasmanu za ostvarenje “Europe, She Loves”, koja govori o mladima u modernoj Evropi.

Ostavite komentar

%d bloggers like this: