Beldocs 2018: Novi srpski dokumentarni film

Izvor FCS


Predstojeće izdanje međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, biće otvoreno 7. maja u 19.30 sati u Velikoj dvorani Sava centra, premijerama čak dva nova domaća dokumentarna filma – Slatko od Ništa Borisa Mitića i Poslednja avantura Kaktus Bate Đorđa Markovića, a zatvoreno filmom Okupirani bioskop Senke Domanović. Time Beldocs želi da sugeriše i ukaže na uspon srpskih dokumentarista, koji se i ove godine takmiče u svojoj kategoriji za festivalska priznanja. Za sve ove godine postojanja, Beldocs je uložio mnogo truda da se kompeticijom poboljša i kvalitet i da se domaća dokumentaristika približi svetskim standardima. Navedeni filmovi upravo su primer tog truda i rada.

Prestavljamo vam filmove koji će se takmičiti za nagrade u okviru Srpskog takmičarskog programa:

Vodič kroz crnu rupu, Zlatko Pranjić, Aleksandar Nikolić, Srbija, BH, UK, 2017, 74 min
4 godine u 10 minuta, Mladen Kovačević, Srbija, 2018, 63 min
Doći će žuti ljudi sa istoka i piće vodu sa Morave, Tanja Brzaković, Srbija, 72 min
Poslednja avantura Kaktus Bate, Đorđe Marković, Srbija 2018, 65 min
Okupirani bioskop, Senka Domanović, 2018, 100 min
Kada dođu svinje, Biljana Tutorov, Srbija 2017, 72 min
Slatko od Ništa, Boris Mitić, Srbija 2017, 78 min
Čarobnjak iz Mutnja, Branko Lazić, Srbija, BH, 2017 56 min
Filmovi domaćih autora boriće se za tri nagrade: Najbolji film, najbolja kamera i najbolja montaža, a nagrade je obezbedio Filmski centar Srbije. Članovi žirija su:

Stefan Malešević, reditelj

Agnes Wildenstien, Doc Lisboa

Nenad Puhovski, direktor ZagrebDox

Predstavljajući svoje radove, svi autori su stoga izrazili ogromno zadovoljstvo što su mi filmovi deo programa Beldocsa. Boris Mitić kaže da je „Slatko od Ništa” filmski pandan Erazmovoj „Pohvali ludosti”. „Dokumentarne kadrove Ničega snimalo je preko 60 snimatelja u 70 zemalja, muziku su komponovali Tiger Lillies-i i Pascal Comelade, a naraciju Ničega, koje nam se sve vreme obraća u stihu, kazuje Iggy Pop“, veli Mitić i dodaje: „Sjajno je i simbolično da sve progresivniji Beldocs otvaraju dva nesvakidasnja srpska dokumentarna filma, jedan animirani o preslatkom kaktusu, drugi hiperglobalni o kortomaltezijanskom Ništa, što dodatno naglašava pozitivan momentum domaće dokumentaristike.“

Ceo tekst pročitajte ovde

Ostavite komentar

%d bloggers like this: