Bedli Kuper stao iza projekta “Ghost Army”

Bredli Kuper ima novi projekat. I to vrlo zanimljiv projekat. Za sada je u ulozi producenta, ali se može desiti i da zaigra glavnu ulogu u ostvarenju “Ghost Army”. Ovo je priča zasnovana na istinitim događajima iz II Svetskog rata, kada su amerikanci, da bi zavarali neprijatelje, pravili makete ljudstva umesto prave vojske, stavljali tenkove na naduvavanje po terenu da bi zgledalo da se pravi tenkovi nalaze na terenu, slali su lažne radio poruke o “kretanju” američkih trupa, a sve u cilju da pomoću propagande preokrenu stanje na terenu. Cilj američke vojske bio je da ubedi Adolfa Hitlera da je američko prisustvo na terenu mnogo veće nego što jeste. Za te potrebe angažovali su čitavu gomilu marketinških stručnjaka, umetnika, modelara i ostalih iz umetničkog sveta. U mnogo slučajeva ovaj marketinški trik im je uspeo. Film će biti svojevrsni miks između dokumentarca Rika Bajera, “Ghost Army” iz 2013. godine i knjige Elizabet Sejls “The Ghost Army Of World War II: How One Top-Secret Unit Deceived The Enemy with Inflatable Tanks, Sound Effects, And Other Audacious Fakery.” Za scenario će biti zadužen Henri Gajden.

Foto: US Army

Foto: US Army

Trenutno je u Kongresu SAD u toku inicijativa da se ovi ljudi odlikuju Zlatnom medaljom Kongresa, jer je njihov rad spasio na desetine hiljada života.

Iako neki misle da će film podsećati na Klunijev “Monuments Men”, koji nije baš pokupio lovorike kod publike, iako rizik uvek postoji, uz prave poteze moguće je napraviti veoma uspešan film sa ovom krajnje zanimljivom istinitom pričom.

Foto: US Army

Foto: US Army

Bredli Kuper se podjednako pokazao uspešnim, kako u glumačkom tako i u producentskom poslu. Prvi film koji je producirao, “”Limitless” (2011), postigao je veliki uspeh i dao mu ‘vetar u leđa’ za sledeće poduhvate. Sledili su “Silver Linings Playbook” (2012), “American Hustle” (2013) i najnoviji, “American Sniper”.

%d bloggers like this: