Batman V Superman je “samo” dobar film – recenzija

Autor: Mišo Živanov

Tresla se gora rodio se slepi miš. Od sveg očekivanja i napumpane tenzije, film nije ispao ono što je trebalo da bude, apoteoza 75 godina postojanja dvojice najpoznatijih superheroja. Propuštena je prilika da se napravi remek delo, a nakon čitave godine odlaganja , fanovi su to očekivali jer je Snajder je imao sve potrebne sastojke za to.

Henry_Cavill_Batman_v_Superman

Šta je pošlo naopako?

Ukoliko je cilj filma bilo uvođenje gledaoca u novi univerzum superheroja kako bi se po svaku cenu dostigao rivalski Marvel, to je delimično i urađeno ali na uštrb same priče. Film je na momente toliko segmenitran i razbacan da će prosečan gledalac s mukom moći da prati samu radnju. Ukoliko niste načitan stripofil, teško da ćete moći da shvatite pojedine scene, njihovu metaforu i karaktere koji se pojavljuju na “bljesak”… a očigledno da je ta godina odlaganja premijere filma bila iz upravo tog razloga – kako brže bolje da uvedete sve moguće karaktere u svoj filmski univerzum dok superherojski filmovi još privlače publiku u bioskope i uzmete svoj deo tržišta koji je zaposeo vaš ljuti rival.

Glumci su odradili svoj deo posla više nego korektno. Ben Aflek je dijametralno suprotni Betmen od verzije Kristijana Bejla i sigurno je postao Betmen za novi naraštaj fanova i tokom filma ta činjenica se ne dovodi u pitanje.

Najveća briga oko izvedbe je ipak bila oko karaktera koji tumači Gal Gadot – Čudesne Žene. Osveženje i doza misterije koju je Gal unela u film svetla je tačka priče a zasigurno i pokretač nove ere filmova sa superheroinom u nosećoj ulozi.

Džesi Ajzernberg kao Leks Lutor će vas posebno iznervirati, ali vam ostavljam na sud da sami zaključite da li je to na dobar ili loš način.

Ono što je na mene ostavilo poseban utisak još od prvog filma a u ovom potvrđeno, jeste nepostojanje hemije između karaktera Supermena i Luis Lejn. Svaka scena bila je varijacija na temu “dama u nevolji” i delovale su kao šaltanje daljinskim upravljačem s kanala na kanal gde naletite na scenu iz latino sapunice. Koliko god da su se glumci trudili, scene su delovale usiljeno.

Iako drugi put u ovoj ulozi Henri Kavil kao Supermen još nije dovoljno ubedljiv, a zaista sam želeo da bude, što se i videlo u scenama koje je delio sa Ben Aflekom gde ovaj apsolutno dominira.

Foto: Warner Bros./DC Comics

Foto: Warner Bros./DC Comics

Da li je sve tako crno?

S druge strane, film je oborio rekord za najveću zaradu premijernog vikenda za film iz ovog žanra i već osigurao budućnost franšize. 424.1 milion dolara je svakako svota koju ne može nijedna kritika da umanji – ipak je to film u kojem se Betmen i Supermen tuku. Nemali broj ljudi je čekao ceo svoj život da to vidi na velikom platnu.

Jedno je sigurno, bez obzira na mane, film će vas držati zainteresovanim sve vreme brojnim akcionim scenama, po kojima je Snajder i poznat, a muzika naterati da aktivno bodrite junake i da na kraju da ipak da željno iščekujete nastavak.

Ostavite komentar

%d bloggers like this: