“Animation Guild” i “AMPTP” postigli načelni dogovor

“Animation Guild”, koji predstavlja profesionalni savez i uniju umetnika animacije, pisaca i tehničara, sa jedne strane i “Alliance of Motion Picture and Television Producers “(AMPTP), trgovinska asocijacija koja predstavlja preko 350 američkih kompanija koje se bave filmskom produkcijom i studia prilikom pregovaranja u filmskoj industriji, sa druge strane, postigli su načelan trogodišnji ugovor, koji prethodi glavnom ugovoru za holivudske pisce animacije, umetnike i tehničare.
Pregovori su trajali tri dana, a ugovor je obuhvatio više od tri hiljade aktivnih članova.Ukoliko oni daju svoju saglasnost, načelni ugovor će važiti od 01.avgusta ove godine do 31.jula 2018.godine. Kako unija tzv. “The Animation Guild, I.A.T.S.E. Local 839” navodi ugovor prati tzv. ugovor IATSE “Hollywood Basic Agreement” iz tekuće 2015.godine i između ostalog uključuje 3% godišnjeg rasta minimalne zarade, kao i nepromenjene zdravstvene beneficije i 10% povećanja penzija pojedincima koji se penzionišu nakon 01.avgusta. Zanimljivo je da ugovor uključuje i veće zdravstvene i penzione doprinose za slobodne umetnike i režisere na određeno.
Kao predstavnik “Animation Guild” u pregovorima, bio je prisutan predsednik Džek Tomas, zatim poslovni predstavnik Stiv Halet, organizator Stiv Kaplan i potpredsednik “International Alliance of Theatrical Stage Employees”(IATSE), Majkl F. Miler, kao i Kerol Lombardini, predsednica AMPTP.

%d bloggers like this: