Alfred Hičkok je trebalo da režira prvi Bond film

Bilo je to davne 1959. godine. Hičkok je upravo završio snimanje svog akcionog ostvarenja “North by Northwest”, sa Kerijem Grantom u glavnoj ulozi, kada je dobio ponudu od samog Iana Fleminga, da režira prvi film o tajnom agentu 007, Džejmsu Bondu.

Foto: Metro-Goldwyn-Mayer

Foto: Metro-Goldwyn-Mayer/”North by Northwest”

Kris Rajt govori o ovome u svojoj radio emisiji koja se bavi likom i delom najpoznatijeg tajnog agenta. “Bila je Flemingova ideja da kontaktira Hičkoka. Poslao mu je telegram, preko zajedničkog prijatelja, upitavši da li bi bio zainteresovan da režira Bondov debi”.

To je bila rana verzija ostvarenja “Thunderball”. Fleming je, čak, u telegramu predstavio ukratko i radnju filma. Mafija krade atomsku bombu kako bi ucenjivala celu Englesku. Bond mora da pronađe i neutrališe organizaciju, odnosno njene ključne ljude.

Prenosimo deo telegrama:

“Za Hiča,

Napisao sam Bond film u kome mafija krade atomsku bombu da bi ucenjivala Englesku. Kulminacija filma je u Nasau (Bahami) sa velikim podvodnim scenama. Ovo je za mog prijatelja Ajvara Brajsa i njegovu Xanadu Films Ltd. koja je nedavno završila ‘Boy and Bridge’ engleski izbor za Festival u Veneciji, ali ga je kritika uništila i loše je prošao. Producent bi bio Kevin Meklori. Da li bi Hičkok bio zainteresovan za režiju prvog Bond filma u saradnji sa Xanadu-om? Obezbeđena velika finansijska sredstva. Ovo je samo upit starog momka, bez obaveza, ali mislim da bismo ovde svi bili pobednici, posebno ako budete zainteresovani za rad na scenariju.

S poštovanjem, Ian Fleming”

Foto: mi6-hq.com/EPA

Foto: mi6-hq.com/EPA

Namera je postojala, ali se njih dvojica nikada nisu sreli. Ne zna se ni da li je Hičkog pročitao scenario za film “Thunderball”. Tom Sirs, drugi voditelj malo pre pomenute radio emisije rekao je: “Moguće je da je razmatrao ponudu, ali nije želeo da napravi još jedan špijunski film tako blizu ostvarenja ‘North by Northwest’ koje je upravo završio”.

Mnogo je ovakvih propuštenih prilika tokom istorije Bond serijala. Da je kojim slučajem film snimljen pod reditejskom palicom slavnog Hičkoka, Bonda bi, najverovatnije, igrao Ričard Barton. Mada, kako kažu dobro obavešteni izvori, Fleming bi bio zadovoljan i sa Džimijem Stjuartom, samo da je mogao da vidi Hičkoka iza kamere.

Ipak, umesto Bonda, Alfred Hičkok počeo je rad na filmu “Psycho”, dok je Fleming početni scenario nakon ovoga obradio u osmi roman o agentu 007.

Foto: roku.com

Foto: roku.com

Ostalo je istorija.

%d bloggers like this: